Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Μαρίας

«Είμαι 21 χρόνων και έχω σχέση με τον Γιώργο, που είναι 29. Είμαστε μαζί οκτώ μήνες και ενώ περνάω πολύ ωραία μαζί του, στο σεξουαλικό αισθάνομαι ότι κάτι λείπει. Αυτός έχει πάει με πολλές γυναίκες, ενώ εμένα είναι ο πρώτος μου. Κάθε φορά που ολοκληρώνει σηκώνεται και φεύγει χωρίς να έχω προλάβει εγώ. Δεν με ρωτάει αν θέλω κάτι, ούτε φαίνεται να τον απασχολεί, κι εγώ ντρέπομαι να το ζητήσω. Μετά πάω μόνη μου, αυτοϊκανοποιούμαι και έρχομαι σε κορύφωση ενώ τον σκέφτομαι. Πολλές φορές με βάζει και κάνω πράγματα που δεν μου αρέσουν και γίνεται βίαιος, όμως δεν θέλω να του χαλάσω χατίρι γιατί μετά έχει νεύρα. Μου αρέσει να τον ικανοποιώ, όμως θα ήθελα και εγώ να έρθω σε οργασμό. Ζητάω πολλά;»

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι απαντά ο ειδικός;

Αγαπητή Μαρία,

Tο πρόβλημα είναι ότι ζητάς λίγα και όχι πολλά. Θίγεις ένα θέμα πάρα πολύ συχνό, για το οποίο όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρεσαι σε χαρακτηριστικά σεξουαλικού ναρκισσισμού. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος που πληροί τα κριτήρια του ναρκισσιστή έχει και διαταραχή προσωπικότητας. Αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρχουν, όμως δεν είναι σίγουρο.

Μου περιγράφεις μια κατάσταση κατά την οποία ο σύντροφός σου δεν δείχνει ενσυναίσθηση στη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης. Δεν ενδιαφέρεται δηλαδή για τα δικά σου συναισθήματα και τις δικές σου ανάγκες. Δεν τον ενδιαφέρει αν θα ολοκληρώσεις και επίσης δεν τον ενδιαφέρει αν κάτι δεν σου αρέσει. Το γεγονός βέβαια ότι εσύ υποκύπτεις και εκείνος το εκμεταλλεύεται δείχνει και τη δική σου χαμηλή αυτοεκτίμηση και τη δική του τάση για σεξουαλική εκμετάλλευση. Θεωρώ ότι ένας ερωτικός σύντροφος ύστερα από τόσους μήνες μπορεί να διακρίνει αν κάτι σου αρέσει ή δεν σου αρέσει. Επίσης, μου αναφέρεις και θέματα σεξουαλικής βίας, που είναι χαρακτηριστικό σεξουαλικού ναρκισσισμού. Πολλά από αυτά που συζητάμε καταδεικνύουν έναν ναρκισσιστή, όμως οφείλω να ξαναπώ πως δεν συνεπάγεται ότι ο σεξουαλικός ναρκισσισμός είναι κάποια διαταραχή ή ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Συνήθως αυτά τα άτομα έχουν στο μυαλό τους ότι δικαιούνται να τα ικανοποιούν, διότι είναι αξιοθαύμαστα και είναι τιμή των παρτενέρ να συνευρίσκονται μαζί τους. Ο θαυμασμός είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό, με την έννοια ότι τους αρέσει να τους τονίζουν πόσο καλοί εραστές είναι και πόσο καλές επιδόσεις έχουν. Τα νεύρα που μου αναφέρεις είναι χαρακτηριστικό ενός ατόμου που δεν δέχεται να μη γίνονται τα πράγματα όπως επιθυμεί, και αυτό φυσικά καταδεικνύει χειριστικότητα. Συχνά σκέφτονται «δεν μου δίνεις αυτό που δικαιούμαι και αξίζω, οπότε γι’ αυτό υφίστασαι τις συνέπειες». Φυσικά, υπάρχει ένα φάσμα και σε αυτές τις συμπεριφορές. Ένα άτομο ενδέχεται να μην ενδιαφέρεται απλά για την ικανοποίηση του συντρόφου του και κάποιο άλλο να εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις σε τέτοιον βαθμό που ο σύντροφος να βρίσκεται σε συνθήκες όπου νιώθει δυσφορία ή ακόμα και να κινδυνεύει. Όπως ο ναρκισσιστής, έτσι και το άτομο που επιδεικνύει σεξουαλικές ναρκισσιστικές συμπεριφορές στην αρχή μπορεί να είναι πολύ φροντιστικό, και στην πορεία να καταλήξεις να βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση χωρίς να αντιληφθείς πώς οδηγήθηκες εκεί.

Οκτώ μήνες δεν είναι μικρό διάστημα για να μην έχεις οργασμό και να μην έχεις συζητήσει με τον σύντροφό σου γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν έχεις κανένα οργανικό πρόβλημα, εφόσον όταν αυτοϊκανοποιείσαι βιώνεις κορύφωση. Υποψιάζομαι ότι ανησυχείς μήπως έρθετε σε αντιπαράθεση, διαφωνήσετε και υπάρξουν κάποιες συνέπειες. Οφείλω να σε πληροφορήσω πως αυτές οι συμπεριφορές στις σχέσεις φέρνουν πολλά μακρόχρονια προβλήματα και στις δύο πλευρές. Είσαι
σε μια πολύ τρυφερή ηλικία για να στερείσαι τον οργασμό και σε μια ακόμα τρυφερότερη για να παραμελείς τόσο πηγαίες ανάγκες. Το σεξ είναι μια βαθιά ενόρμηση, και εφόσον έχεις έναν σύντροφο οφείλεις στον εαυτό σου πρώτα από όλα να εκφράζεσαι και να διεκδικείς να καλύπτονται ισότιμα και οι δικές σου ανάγκες.

Αυτό γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα τον ενοχλήσει και ότι θα φέρει ένταση. Σου προτείνω να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχοσεξολογίας άμεσα, για να προετοιμαστείς για τις συμπεριφορές που θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση, και ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσεις και μια παθητικο-επιθετική συμπεριφορά από μέρους του – το λιγότερο. Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, τα άτομα που έχουν σεξουαλικό ναρκισσισμό συνήθως είναι άπιστα και επιθετικά και το χειρότερο είναι ότι σπανίως ζητούν βοήθεια, διότι δεν πιστεύουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, όπως ακριβώς και ένας ναρκισσιστής. Δεν είναι καθόλου αμελητέο το πρόβλημά σου, και μάλιστα κρύβει και επικινδυνότητα, γι’ αυτό και σε παροτρύνω άμεσα να ζητήσεις βοήθεια και να επικοινωνήσεις στον σύντροφό σου τι νιώθεις, χωρίς κανένα περιθώριο ανοχής στην έλλειψη ενσυναίσθησης και φροντίδας των αναγκών σου.

Δεν κάνουμε σχέσεις για να κρυβόμαστε, ούτε για να φοβόμαστε. Αναρωτήσου αν σε μια σχέση υγιή θα επέτρεπες σε έναν άνθρωπο που αγαπάς να στερείται και να ανέχεται αυτές τις σεξουαλικές συμπεριφορές. Σκέψου ότι αυτός άνθρωπος που αγαπάς είσαι εσύ.

Διαβάστε επίσης:

Ρωτήστε τον ειδικό: «Νιώθω πίεση και πανικοβάλλομαι όταν πρόκειται να κάνω σεξ»

Ρωτήστε τον ειδικό: «Είναι εκρηκτικός και λίγο βίαιος στο σεξ αλλά τον φοβάμαι όταν θυμώνει»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ