Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Ήρας

«Είμαι 35 ετών και βρίσκομαι σε σχέση εδώ και λίγους μήνες. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να ελέγξω τη ζήλια μου. Ο σύντροφός μου είναι πολύ γοητευτικός και άκρως κοινωνικός. Ήξερα από την αρχή ότι αρέσει σε πολλές γυναίκες. Τις προάλλες δεν άντεξα και έκανα σκηνή στο τραπέζι που καθόμασταν γιατί μια γυναίκα στην παρέα τού μιλούσε συνέχεια και τον κοιτούσε σαν να τον ήθελε. Εκείνος μου είπε μπροστά σε όλους “είσαι τρελή” και μετά, όταν βρεθήκαμε μόνοι μας, απείλησε ότι θα με χωρίσει. Έβαλα τα κλάματα, με αγκάλιασε, κάναμε έρωτα και ηρέμησα λίγο. Το θέμα είναι ότι όσο περνά ο καιρός αισθάνομαι όλο και χειρότερα. Είμαι πολύ ερωτευμένη μαζί του και δεν θέλω να τον χάσω. Από την άλλη νιώθω ότι σίγουρα θα με απατήσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη…»

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Η απάντηση του ειδικού

Αγαπητή Ήρα, η ζήλια είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ μεγάλο ποσοστό των σχέσεων και δεν εξαρτάται καθόλου από ηλικίες, κοινωνικές τάξεις και μορφωτικό επίπεδο. Κατά βάση η ζήλια είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα και πυροδοτείται όταν νιώθουμε απειλή για τη σχέση μας από κάποιο ρεαλιστικό ή επίπλαστο ερέθισμα. Κάποιες φορές υπάρχει σοβαρός λόγος που νιώθουμε ζήλια και κάποιες φορές δεν υπάρχει κανένας. Αυτός ο διαχωρισμός είναι απαραίτητος για να αντιληφθούμε μέχρι ποιου σημείου είναι η δική μας ευθύνη, να το διαχειριστούμε και να βάλουμε όρια μετά από αυτό το σημείο.

Τα αίτια της ζήλιας μπορεί να είναι διάφορα. Τα βασικά όμως είναι τα εξής:

1. Παιδικά τραύματα, για παράδειγμα να έχουμε δει τους γονείς μας να απιστούν.

2. Πολύ μεγάλη ανασφάλεια για τον ίδιο μας τον εαυτό.

3. Φόβος εγκατάλειψης.

4. Τραυματικές εμπειρίες από προηγούμενες σχέσεις.

5. Εξαιρετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση. Υπάρχουν άτομα που χωρίς να έχουν καμία απολύτως αφορμή μεταστρέφονται σε πολύ κτητικά, ψάχνουν συνέχεια για αποδεικτικά στοιχεία, όπως το κινητό, και γενικότερα βρίσκονται σε μια μόνιμη αγχώδη κατάσταση θεωρώντας πως υπάρχει κάτι που δεν το έχουν βρει ακόμα. Αυτή είναι μια δυσλειτουργική συνθήκη και αν δεν έχει δώσει κανένα πραγματικό ερέθισμα το ταίρι, τότε υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ψυχοθεραπεία.

Αν, από την άλλη, υπάρχουν ερεθίσματα και αφορμές, τότε συζητάμε για τη δική μας ανικανότητα να επικοινωνούμε στον σύντροφό μας τους κανόνες. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία έλλειψης βασικής επικοινωνίας στα ζευγάρια. Υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες στις οποίες υφέρπει η μικροαπιστία, η οποία είναι αρκετή για να μας πυροδοτήσει το αίσθημα της ζήλιας.

Ξεφεύγοντας λίγο από το κλασικό παράδειγμα του τι γίνεται μέσα στα social media, όπου εκεί προτείνω να μπουν αυστηροί κανόνες, θα πάω στη δική σου περίπτωση, όπου ο σύντροφός σου μιλούσε με κάποια μπροστά σου. Μου λες πως εκείνη έδειχνε να τον «θέλει» και θα υποθέσω πως τον «ήθελε». Ο σύντροφός σου σε έκανε να αισθανθείς ασφαλής; Σε συμπεριλάμβανε στη συζήτηση; Διατηρούσε οπτική επαφή μαζί σου; Σύμφωνα με τη δική σου φιλοσοφία, το να μιλάμε με άλλα άτομα διατηρώντας οπτική επαφή υποδηλώνει πάντα κάτι ερωτικό; Είμαι πάρα πολύ προσεκτικός, διότι σκοπός μου δεν είναι να κρίνω, αλλά θέλω να εντοπίσω συμβατότητα. Πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να σε ρωτήσει αν μπορείς να το αποδείξεις ότι υπήρχε κάτι μεταξύ τους και να σε βγάλει τρελή. Εξίσου εύκολα όμως κι εσύ μπορείς να απαντήσεις: «Αυτό που είδα αρκεί σε μένα για να μη θέλω να συνεχίσω να βγαίνουμε μαζί. Προτιμώ να είμαι ήρεμη και να νιώθω ασφάλεια από το να ζηλεύω».

Και εδώ έρχεται το κρίσιμο ερώτημα. Ζηλεύεις γιατί ευθύνεται ο άλλος ή γιατί δεν έχεις δουλέψει αρκετά με τον εαυτό σου; Για να καταλάβεις τι από τα δύο ισχύει θα πρέπει να κάνεις δύο βασικές ερωτήσεις στον καθρέφτη.

• «Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και το συναίσθημά μου;».

• «Είναι όντως αυτός ο άνθρωπος αναξιόπιστος;».

Στη δική σου περίπτωση, επειδή δήλωσες ερωτευμένη, θα υποθέσω πως δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά. Από την άλλη, αν είναι να βιώνεις μια καθημερινή ανασφάλεια για το αν σε απατά, θα πρέπει οπωσδήποτε να χωρίσεις ούσα ερωτευμένη. Αυτό είναι ίσως από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Η ζήλια όμως είναι επιζήμια για την υγεία μας. Θα σου πρότεινα να μιλήσεις με κάποιον ειδικό χθες.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 981 του περιοδικού ΟΚ!

Διαβάστε επίσης:

Ρωτήστε τον ειδικό: «Ενώ μου λέει πόσο με θέλει, δεν έχουμε προχωρήσει σεξουαλικά»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ