Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Νίκης

«Είμαι παντρεμένη εδώ και μία δεκαετία με τον Αλέξη και έχουμε αποκτήσει έναν γιο 8 χρόνων. Πριν από λίγα βράδια συνέβη κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζούσα. Την ώρα της σεξουαλικής πράξης άνοιξε την πόρτα της κρεβατοκάμαράς μας μικρός και μας είδε – είχε μόλις ξυπνήσει από ένα άσχημο όνειρο και ήθελε να έρθει στο κρεβάτι μαζί μας.

Για την ακρίβεια, δεν τον καταλάβαμε καν τα πρώτα δευτερόλεπτα. Είμαι ακόμα ταραγμένη και νιώθω τρομερές ενοχές. Ο σύζυγός μου ήταν –και είναι– πιο ψύχραιμος και δεν θέλει να το συζητήσουμε, εγώ όμως από εκείνη τη στιγμή έχω τεράστιο άγχος μήπως έχω τραυματίσει το παιδί μου για πάντα και δεν ξέρω αν πρέπει να του μιλήσω ή όχι»

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι απαντά ο ειδικός;

Αγαπητή Νίκη, οι πρώτες στιγμές που κάθε παιδί έρχεται σε επαφή, ακουστικά ή οπτικά, με οποιαδήποτε σεξουαλική πληροφορία είναι αρκετά καθοριστικές. Πολλά από αυτά που έχουμε ζήσει στα παιδικά μας χρόνια έχουν εντυπωθεί στο ασυνείδητό μας. Θα με ρωτήσεις και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας αργότερα, όμως η απάντηση σε αυτό σχετίζεται με χιλιάδες διαφορετικές παραμέτρους.

Κάποιοι ενήλικες έχουν σεξουαλικές συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτά που έχουν βιώσει, έχουν δει ή έχουν ακούσει στα παιδικά τους χρόνια και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό. Για παράδειγμα, ας πάρουμε τον δικό σου γιο, οποίος σε αυτή την ηλικία σας είδε για λίγα δευτερόλεπτα να συνευρίσκετε σεξουαλικά.

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν αρκετά υψηλή αντίληψη του τι συμβαίνει, όσο κι αν λένε ότι τους αηδιάζει να βλέπουν τους γονείς τους ακόμα και να φιλιούνται. Αν και οι πρόσφατες έρευνες είναι λίγο αντιφατικές και θεωρούν πως δεν υπάρχει κάποια σοβαρή επίδραση στα παιδιά, οι περισσότεροι ψυχαναλυτές, όπως ο Φρόιντ, θεωρούν ότι το να δει ένα παιδί τους γονείς του να κάνουν σεξ είναι μια τραυματική εμπειρία.

Σε αυτή την εμπειρία ερμηνεύουν πως ο πατέρας ίσως γίνεται επιθετικός στη μητέρα και ανάλογα με το πώς θα το αποθηκεύσει ως εικόνα θα επηρεαστεί και η σεξουαλική του ζωή. Έχει παρατηρηθεί πως στην ενήλικη ζωή πολλές από τις φαντασιώσεις, παρορμήσεις, σεξουαλικές πράξεις σχετίζονται με τα πρώτα μας βήματα στην έκθεση μιας σεξουαλικής εικόνας, ήχου και οτιδήποτε θα μπορούσε να εισβάλει στον αθώο κόσμο μας. Αυτή η πρώτη εμπειρία με τους γονείς ονομάζεται στην ψυχανάλυση primal scene.

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να θεωρούμε αμελητέο το γεγονός πως τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν με ευκολία τη σεξουαλική ζωή των γονιών τους. Μια πολύ καλή απάντηση όταν το παιδί σας δει να κάνετε σεξ είναι η εξής: «Έχουμε μια ιδιωτική στιγμή τώρα. Θα σε παρακαλούσα να βγεις έξω από το δωμάτιο και να κλείσεις την πόρτα».

Αργότερα μπορείτε να συζητήσετε με το παιδί τι είναι αυτό ακριβώς που αισθάνθηκε όταν σας είδε και τι ακριβώς είναι αυτό που είδε ή νομίζει πως είδε. Σε κάθε ηλικία ενδέχεται να λάβετε και διαφορετικές απαντήσεις, αν και κανένα παιδί δεν θέλει να δει τους γονείς του να κάνουν σεξ. Συμβουλεύω τους γονείς να κλειδώνουν την πόρτα, όμως επειδή άνθρωποι είμαστε, η καλύτερη τακτική πάντα είναι η αλήθεια.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινάει από τα πρώτα βήματα ενός παιδιού στη ζωή, οπότε καλό θα ήταν να μαθαίνει για τη σεξουαλικότητα από τους γονείς και όχι από το Ίντερνετ ή τους φίλους. Αναλόγως λοιπόν με την ηλικία που βρίσκεται ένα παιδί και τη σεξουαλική ενημέρωση που έχει, θα αξιολογήσετε αντιστοίχως και τη νέα πληροφορία που θα πάρει γύρω από αυτό.

Είναι καλό να μην αποφεύγουμε τέτοιες συζητήσεις και να τις κάνουμε όσο πιο ανοιχτά, ειλικρινά και με απλά λόγια γίνεται. Ίσως μερικές φορές είναι πιο τραυματικό ένα παιδί να μην έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει στους γονείς πώς αισθάνεται γι’ αυτό που είδε, παρά αυτό που είδε από μόνο του. Ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας πάντα βοηθάει. Το σπίτι μας ιδανικά μας προετοιμάζει για αυτή τη ζωή εκεί έξω.

Πόσο όμορφο είναι από μικρή ηλικία να μπορούμε να συζητάμε τα πάντα με τους γονείς μας; Πόση ασφάλεια νιώθουμε όταν έχουμε αυτή την πρόσβαση στους «θεούς» μας; Πόσο βαθιά προετοιμασία έχουμε πάρει από το σπίτι μας για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά εκεί έξω; Μη φοβάστε να μιλάτε με τα παιδιά σας. Το χρειάζονται και το χρειάζεστε. Μην ντρέπεστε για να μην ντρέπονται. Αυτές είναι αφορμές για να έρθετε ακόμα πιο κοντά και να δεθείτε ακόμα περισσότερο ως οικογένεια.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 970 του περιοδικού ΟΚ!

Δείτε περισσότερες ερωτήσεις αναγνωστών και συμβουλές από τον Γιώργο Λάγιο:

Ρωτήστε τον ειδικό: «Είμαι άνεργη, εκείνος πίνει πολύ και δεν έχουμε καθόλου ερωτική επαφή»

Ρωτήστε τον ειδικό: «Δεν τον απασχολεί αν φτάνω σε οργασμό και ντρέπομαι να του το ζητήσω»

Ρωτήστε τον ειδικό: «Στην αρχή ο πρώην μου αντιμετώπισε ώριμα τον χωρισμό μας, αλλά πλέον με κατατρέχει παντού»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ