Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Κάτιας

«Είμαι 29 ετών. Ήμουν για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μαζί με έναν συνομήλικό μου. Για την ακρίβεια, είχαμε βγει τέσσερα ραντεβού και είχα πάει μία φορά στο σπίτι του. Δεν ένιωθα ότι ταιριάζουμε, οπότε αποφάσισα με ωραίο τρόπο να του πω ότι καλύτερα τώρα που είναι νωρίς να το λήξουμε, χωρίς να υπάρχουν άσχημα συναισθήματα. Στην αρχή το δέχτηκε, και μάλιστα το αντιμετώπισε πολύ ώριμα. Όμως λίγες μέρες μετά τον χωρισμό μας ξεκίνησε να με παίρνει τηλέφωνο ασταμάτητα και, όταν πια δεν το σήκωνα, άρχισε να εμφανίζεται κάτω από το σπίτι μου. Μου στέλνει μηνύματα λέγοντας ότι πρέπει να του δώσω δεύτερη ευκαιρία, ενώ ενοχλεί ακόμα και τους φίλους μου ζητώντας τους να μου μιλήσουν. Αν και στην αρχή ένιωσα λίγο κολακευμένη, ομολογώ, τώρα δεν ξέρω τι να κάνω και πώς να του συμπεριφερθώ»

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι απαντά ο ειδικός;

Αγαπητή Κάτια,

Καλώς ήρθες στον κόσμο του stalking. Δυστυχώς, ανάμεσα σε όλα αυτά τα ζητήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζετε καθημερινά ειδικά εσείς οι γυναίκες ένα από αυτά αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων. Αυτά τα άτομα επιδεικνύουν επαναλαμβανόμενες παρεμβατικές συμπεριφορές οι οποίες δεν έχουν τη συναίνεση της άλλης πλευράς και έχουν κάθε στοιχείο που μπορεί να επιφέρει το αίσθημα του τρόμου. Αυτή η εξακολουθητική παρενοχλητική παρακολούθηση είναι ικανή να δημιουργήσει μεγάλο θέμα άγχους, ανασφάλειας και το άτομο νιώθοντας ότι απειλείται να βρίσκεται σε μια συνεχή εκγρήγορση. Αυτή η απειλή ενεργοποιεί το «fight or flight», που λέμε στην ψυχολογία, και όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παρατεταμένη αίσθηση απειλής ενδέχεται να εξουθενωθούμε ψυχικά και να αποκτήσουμε αυτοάνοσα και μετατραυματικό στρες. Είναι εκπληκτικό ότι τα στατιστικά δείχνουν πως περίπου το 25% των γυναικών είναι θύματα μιας τέτοιας παρενόχλησης από κάποιον γνωστό και περισσότερο από το 60% δέχονται stalking από τους πρώην.

Ένα άλλο πραγματικά ανησυχητικό στατιστικό είναι πως αρκετά από τα θύματα έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν, να αλλάξουν αριθμό και συνήθειες. Δυστυχώς δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να διώκονται τα άτομα με τέτοιες συμπεριφορές διότι χρειάζονται αποδείξεις.

Τι νιώθει συνήθως ένας stalker;

Τα άτομα αυτά έχουν μια δυσκολία να διαχειριστούν την απόρριψη και την αδικία. Στο δικό τους μυαλό βιώνουν ένα αίσθημα εγκατάλειψης, χωρίς να αντιλαμβάνονται γιατί συμβαίνει και ποια είναι τα αίτια. Αρκετά από αυτά τα άτομα έχουν ιδεοψυχαναγκασμούς και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνεται μέσα στο μυαλό τους μια σκέψη τόσο επίμονη που μετατρέπεται σε παρόρμηση. Η μοναδική ανακούφιση είναι το να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Δεν χρειάζεται να αναφέρω πως αρκετά άτομα που έχουν στοιχεία ναρκισσισμού θεωρούν πως εφόσον αυτά υποφέρουν θα πρέπει να υποφέρει και η άλλη πλευρά. Συχνές εκφράσεις που βγαίνουν από το στόμα τους είναι οι εξής: «Πώς μου το κάνεις αυτό μετά από όλα αυτά που έκανα για σένα;», «Αυτή είναι η τελευταία φορά, σ’ το υπόσχομαι, απλά θέλω να μου εξηγήσεις», «Ξέρω ότι με θέλεις, απλά σίγουρα κάποιος σου έχει βάλει λόγια», «Δεν έχεις συναισθήματα, δεν σε νοιάζω καθόλου». Ο εκβιασμός είναι αρκετά συνηθισμένος για να πάρουν αυτό που θέλουν. Ενδέχεται να γνωρίζουν κάτι το οποίο μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση και θα το χρησιμοποιήσουν για να πάρουν αυτό που θέλουν.

«Ίσως ήρθε η ώρα να μάθουν όλοι για αυτό που…». Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να σταματήσεις αυτό που συμβαίνει είναι να είσαι πάρα πολύ αυστηρή στη δική σου στάση. Θα πρέπει να επικοινωνήσεις τελείως ξεκάθαρα και με τρόπους που αποδεικνύονται καλύτερα, όπως με email και μηνύματα, ότι αισθάνεσαι άβολα, νιώθεις φόβο και δεν επιθυμείς καμία άλλη επικοινωνία με αυτό το
άτομο. Αν πεις ότι θα καλέσεις την αστυνομία, θα πρέπει να το κάνεις και σε συμβουλεύω να το κάνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Καλό είναι να καταγράφονται αυτά. Κάποιοι είναι αρκετά επικίνδυνοι, όμως επειδή δεν μπορούμε να αντιληφθούμε εκ των προτέρων τι είναι ο καθένας διατεθειμένος να κάνει, καλύτερα να είσαι ασφαλής από την αρχή και να προστατευτείς με κάθε τρόπο.

Αν μπεις στον πειρασμό να απαντήσεις γιατί αισθάνεσαι ενοχές μήπως αυτό το άτομο υποφέρει ή ότι
έχεις κάνει κάτι λάθος, τότε θα του δώσεις περισσότερο θάρρος. Βάλε τα όριά σου και κράτησέ τα. Διατηρούμε το δικαίωμα να σταματάμε τις ερωτικές σχέσεις σε όποιο στάδιο επιθυμούμε. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα στο μυαλό του και δεν ευθυνόμαστε εμείς για να του το λύσουμε.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 963 του περιοδικού ΟΚ!

Δείτε περισσότερες ερωτήσεις αναγνωστών και συμβουλές από τον Γιώργο Λάγιο:

Ρωτήστε τον ειδικό: «Είναι εκρηκτικός και λίγο βίαιος στο σεξ αλλά τον φοβάμαι όταν θυμώνει»

Ρωτήστε τον ειδικό: «Απολαμβάνω μόνο τον πληρωμένο έρωτα. Μια κανονική σχέση με γεμίζει άγχος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ