Το παρελθόν είναι παρελθόν. Δεν αλλάζει. Ούτε ξεχνιέται. Και ευτυχώς που δεν ξεχνιέται. Ακούω κόσμο που λέει: «Θέλω να ξεχάσω!» Πώς θα γίνει αυτό και γιατί; Αν επιλέξεις να ξεχάσεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να συμβεί κάτι σχετικό με αυτό που θες να ξεχάσεις στα επόμενα χρόνια της ζωής για να σε κάνει να θυμηθείς. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τη ζωή σου. Είναι δική σου. Όλα τα συναισθήματα όλα τα γεγονότα βρίσκονται μέσα στο σύστημα σου. Η επιλογή που βλέπω είναι να αγαπήσεις τη ζωή σου και αυτό γιατί όποια άλλη εκδοχή θα σου αφαιρεί από τη ζωή σου.

Διαθέτουμε στα χέρια μας, ένα εργαλείο, χάρη στο παρελθόν μας. Λέγεται «Αναμνήσεις!». Όταν λες άστο να φύγει, μην το σκέφτεσαι, μην ασχολείσαι κλειδώνεις τα πολύτιμα εργαλεία σου σε μια ξεχασμένη αποθήκη, σαν να μην θες να χρησιμοποιήσεις ό,τι πιο ωφέλιμο διαθέτεις. Θα έρθει μετά ένας άνθρωπος θα σε εκνευρίζει και όχι γιατί αυτός έχει αυτή τη δύναμη πάνω σου, αλλά γιατί εσύ είσαι ζωντανό ηφαίστειο που περιμένει ασυνείδητα να χτυπήσει η καμπάνα αυτού του συναισθήματος ή των γεγονότων που έχεις θάψει. Οι εμπειρίες μας είναι ο χρυσός μας. Ό,τι και αν έχουμε περάσει μας δημιούργησε και εξακολουθεί και μας δημιουργεί. Οι δυσάρεστες καταστάσεις είναι και αυτές κομμάτι μας. Κομμάτι της εξέλιξης μας. Αν επιλέξουμε να συνυπάρχουμε με το παρελθόν χωρίς να το φοβόμαστε δημιουργούμε κάθε μέρα την επιλογή μιας νέας μέρας. Πώς θα δημιουργήσουμε μέλλον χωρίς το παρελθόν;

Τί είναι το μέλλον για εσένα;

Τι είναι το μέλλον για εσένα; Αναρωτήσου! Μια επανάληψη ή κάτι διαφορετικό; Αν θες κάτι καλύτερο, χρειάζεται να γίνεις κάτι καλύτερο. Αν επιθυμείς ένα ανώτερο συναίσθημα αναλογίσου που θα το βρεις. Εκεί που είσαι τώρα ή κάπου αλλού; Ψάξε και το κάπου αλλού. Όταν θεραπεύσεις την πληγή, μέσα από την περιήγηση της ζωής μια αγάπη θα σε περιβάλλει άνευ όρων και περιορισμών. Θα νιώθεις σαν να ακολουθείς ένα φως. Δεν προσπαθείς να το συναντήσεις, είναι εκεί. Γνωρίζεις πως να περιμένεις και γνωρίζεις πως όλα έρχονται τη σωστή στιγμή. Όταν εσύ είσαι παρών με εσένα αναγνωρίζεις ό,τι είναι αυτό που θες να είναι στο παρόν μαζί σου. Πως γίνεται να θες τον ιδανικό σύντροφο όπως τον οραματίζεσαι αν εσύ δεν είσαι αυτός ο ιδανικός σύντροφος για τον εαυτό σου πρωτίστως; Δεν υπάρχει ταύτιση και έτσι δεν μπορεί να δημιουργηθεί η ομοιόσταση. Σύγχυση ως αποτέλεσμα όταν ζητάς άλλα από αυτά που είσαι. Μας βρίσκει αυτό που είμαστε, όχι αυτά που λέμε. Για αυτό χρειάζεται να θεραπευτούμε.

Κάθε φορά που διακρίνεις μια αρνητική συμπεριφορά κάποιου άλλου προς εσένα αντίστρεψε την!

Αν δεν κατανοήσουμε τη δική μας ιστορία, αν δεν κατανοήσουμε πώς μιλάμε, τι λέξεις χρησιμοποιούμε, τι εκπέμπουμε πόσο αναβάλλουμε, πόσο χρόνο καθυστερούμε, αν δεν μάθουμε εμάς τους ίδιους πώς προσδοκάμε να μας καταλάβει ένας ξένος; Θα έλκουμε να ζούμε ένα παρελθόν για μέλλον, καθώς θα αναζητάμε ξένους να γεμίσουν τα κομμάτια της πληγής μας αφού εμείς δεν αποφασίζουμε να τα συνενώνουμε μόνοι μας. Αν σε έχεις μάθει να φταίνε για όλα οι άλλοι δεν θα μπορέσεις να ανακτήσεις την υπέροχη δύναμη που λέγεται «Έχω και αναλαμβάνω την ευθύνη της ζωής μου. Κατέχω τη ζωή μου». Μάθε να χρησιμοποιείς τις εμπειρίες ως γνώση. Σαν να διάβαζες ένα βιβλίο. Αν το καλοσκεφτείς η κάθε ζωή είναι ένα βιβλίο. Αντί να διαβάζεις βιβλία άλλων μελέτησε τη δική σου ζωή και γράψε τη δική σου ιστορία. Δυνάμωσε εσένα μέσα από τον τρόπο που διαβάζεις και εξιστορείς την ιστορία σου. Γίνε σοφός! Επίλεξέ το!

Κάθε φορά που διακρίνεις μια αρνητική συμπεριφορά κάποιου άλλου προς εσένα αντίστρεψε την! Αντί να του πεις «γιατί μου φέρεσαι έτσι;», Ρώτησε τον εαυτό σου «γιατί ανέχομαι αυτή την συμπεριφορά; Γιατί προσελκύω αυτή τη συμπεριφορά;». Η κάθε ιστορία να θυμάσαι έχει δυο πτυχές εαυτού που μπορείς να γίνεις. Να γίνεις το αποτέλεσμα του πόνου ή να γίνεις ένας μεγαλύτερος άνθρωπος. Ένας υγιέστατος άνθρωπος. Διάλεξε το σοφότερος από το πληγωμένος και η ζωή σου θα μεταμορφωθεί. Αντί να μάχεσαι για το δίκιο, ανέδειξε το δίκιο μέσα από την ειρηνική σου στάση. Θέλει δουλειά για να γίνει κατανοητό απόλυτα αυτό, αλλά σήμερα σου λέω ότι αξίζει! Αξίζει άπειρα!

Διαβάστε επίσης: Σόφη Πασχάλη: Γίνε η εκδοχή του συντρόφου που θες να έχεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ