Πάσχα στην Ελλάδα χωρίς κουλουράκια, δεν γίνεται οπότε σήμερα Μεγάλη Τρίτη είναι η καταλληλότερη μέρα για να τα φτιάξετε με τα χεράκια σας στο σπίτι, εύκολα τα πιο νόστιμα κουλουράκια.
Με τη βοήθεια του Τάσσου Αντωνίου και του mamapeino.gr σας έχουμε τα 7 tips για να δημιουργήσετε τα πιο αφράτα και νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια για να ξετρελάνετε μικρούς και μεγάλους!
- Όλα τα υλικά για τα πασχαλινά κουλουράκια πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για να πετύχουμε τραγανά κουλουράκια, θα πρέπει να χτυπήσουμε αρκετή ώρα και σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη. Έτσι θα γίνουν αφράτα και τραγανά.
- Για αφράτα κουλουράκια, μπορούμε να ρίξουμε λιωμένη ζάχαρη στη ζύμη.
- Αν θέλουμε πολύ τραγανά κουλουράκια, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι στη ζύμη, ενώ ζυμώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.
- Προτιμούμε φρέσκο αλεύρι αντί για πολυκαιρισμένο γιατί η ζύμη φουσκώνει περισσότερο και πλάθεται καλύτερα. Προσοχή!
- Για τα τέλεια κουλουράκια πρέπει να αφήσουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί σε μια λεκάνη σκεπασμένη με πετσέτα. Μπορούμε επίσης να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Στα πασχαλινά κουλουράκια πολλές συνταγές προτείνουν να προσθέσουμε και αμμωνία για τραγανό αποτέλεσμα. Υπολογίζουμε για κάθε κιλό αλεύρι, 2 κουτ. γλυκού αμμωνία σε 1/2 φλιτζάνι γάλα.
- Όταν ψήνουμε μεγάλες ποσότητες, όσο ο φούρνος ψήνει κάθε λαμαρίνα με κουλουράκια, πυρώνει περισσότερο με αποτέλεσμα κάθε δόση να βγαίνει πιο ψημένο από το προηγούμενο. Για να έχουμε ομοιόμορφα ψημένα κουλουράκια, καλό είναι να μειώνουμε κατά 10οC (κατά προσέγγιση) τη θερμοκρασία, πάντα φυσικά ανάλογα με το φούρνο που έχουμε στο σπίτι.
Δείτε τη συνταγή του Τάσσου Αντωνίου για πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
125 γρ. ζάχαρη άχνη
180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
25 γρ. πλήρες γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
1 πορτοκάλι ξύσμα
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο, το γάλα, ένα αυγό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αναμειγνύουμε τα υλικά με το σύρμα ή με το φτερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Προσέχουμε να μην χτυπήσουμε πολύ το μείγμα για να μη σκληρύνει η ζύμη. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Αφού κρυώσει, την χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια και ξεκινάμε το πλάσιμο. Ρολάρουμε τη ζύμη στον πάγκο, μέχρι να έχουμε μακρόστενα κορδόνια. Τα διπλώνουμε στη μέση και τα στρίβουμε σε πλεξούδα ή σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Είναι σημαντικό όλα τα σχήματα να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
Μεταφέρουμε τα κουλουράκια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού για να γυαλίσουν.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά. Τα κουλουράκια είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα βαθύ χρυσαφένιο και λαμπερό χρώμα!
Περισσότερες συνταγές στο mamapeinao.gr
Διαβάστε επίσης: 14+1 μυστικά για το τέλειο πασχαλινό τσουρέκι!