Αν είστε από εκείνους που θα επιχειρήσουν να φτιάξουν λαγάνα στο σπίτι για την Καθαρά Δευτέρα τότε ίσως να βρείτε πολύ χρήσιμα τα tips που δίνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Είτε είστε λάτρεις της τραγανής κόρας, είτε σας αρέσει να είναι πιο μαλακή τα παρακάτω tips θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.
Η ζύμη
- Να έχετε υπομονή όταν τις φτιάχνετε γιατί η ζύμη θέλει τον χρόνο της για να ωριμάσει.
- Η ζύμη της είναι σωστά φουσκωμένη, όταν βυθίζοντας το δάκτυλό μας, το βαθούλωμα δεν έχει επαναφορά.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη την πρώτη φορά, την αδειάζουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει.
- Λαδώστε ελαφρά τα χέρια για να μην κολλάει.
- Μην βάζετε αλεύρι στην φουσκωμένη ζύμη ή στον πάγκο σας.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και ελαστική για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ούτε σφιχτή, ούτε σκληρή.
- Όταν ψηθούν καυτές όπως είναι μέσα στο φούρνο, τις ψεκάζουμε με ψεκαστήρι και λίγο νερό.
- Έτσι η κόρα θα γίνει πολύ τραγανή. Φτιάξτε μπόλικες γιατί γίνονται ανάρπαστες.
Φούσκωμα ζύμης
- Δώστε προσοχή στο φούσκωμα της ζύμης. Καλύτερα να μείνει στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί.
- Αν βιάζεστε και μόνο τότε, βάλτε τη ζύμη σε χλιαρό φούρνο (σβησμένο φούρνο με θερμοκρασία μέχρι 45 βαθμούς C όχι παραπάνω).
- Ή εναλλακτικά, βοηθήστε την να ανεβεί βάζοντας την κοντά σε καλοριφέρ ή σε χλιαρό μπεν μαρί.
- Δεν χρειάζεται πλάστη για να πάρει σχήμα.
- Πως θα γίνει τραγανή
- Αν θέλουμε έξτρα τραγανή υφή, πρέπει απαραιτήτως να τις ψεκάσουμε με λίγο νερό στο τέλος του ψησίματος.
- Επίσης, απαραίτητα τρυπάμε με σουβλί μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια της ζύμης.
- Μόνο έτσι θα γίνει τραγανή εξωτερικά, με θεϊκή κόρα.
Μαλακή κόρα
- Αν σας αρέσει η μαλακή με πιο απαλή κόρα, παραλείψτε το στάδιο του ψεκασμού στο τέλος του ψησίματος καθώς και το διαμπερές τρύπημα της από πάνω ως κάτω.
- Τα βαθουλώματα με τα χέρια είναι αρκετά για να βγει πιο φουσκωτή άλλα και πιο μαλακή.
- Αν θέλουμε φουσκωτή τις πλάθουμε με πάχος 2 εκ., ενώ αν θέλουμε πιο λεπτή και τραγανή πλάθουμε με πάχος 1 εκ.
Το ψήσιμο
- Εάν έχετε υπομονή στο ψήσιμο, ψήνονται καλύτερα στις αντιστάσεις, μία μία, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για ομοιόμορφο ψήσιμο και καλύτερο ρόδισμα.
- Όμως αν βιάζεστε, τις ψήνετε στον αέρα ταυτόχρονα, ροτάροντας τα ταψιά, αλλάζοντας θέση πάνω κάτω στα ταψιά για πιο σωστό ψήσιμο.
- Αντί για σκέτο νερό, μπορώ να τις αλείψω με λίγο ζαχαρόνερο, θα δώσει χρώμα και πιο γλυκιά γεύση.
Συνταγή για λαγάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
- 300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
- 50 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
- 1-2 πρέζα/ες γερές ζάχαρη
- 100 γρ. σουσάμι
Εξοπλισμός
- Κουτάλα
- Μπολ
- Ταψί
- Φούρνος
Παρασκευή
- Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια.
- Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
- Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λάδι στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το υπόλοιπο λάδι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.
- Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.
- Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει.
- Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα.
- Την βγάζουμε στον πάγκο.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο.
- Την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη.
- Πλάθουμε με τα δάχτυλα, ανοίγοντας στο γνωστό σχήμα, μέσα σε λαδωμένο ταψί.
- Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την ζύμη στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της.
- Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι.
- Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στην επιφανεια.
- Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη.
- Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30 έως 45 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.
- Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές μέχρι κάτω ή τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί.
- Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα.
- Ετοιμάζουμε και τα 2 τεμάχια με τον ίδιο τρόπο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Ο χρόνος ψησίματος είναι γύρω στα 30 λεπτά.
- Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε με λίγο νερό για να γυαλίσουν.
- Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο www.argiro.gr
Διαβάστε επίσης: Καθαρά Δευτέρα: Εύκολη και γρήγορη συνταγή για λαγάνα από τον Άκη Πετρετζίκη