25η Μαρτίου και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι η συνταγή που τιμούμε αυτή την ημέρα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται τα μυστικά της για να γίνει το κουρκούτι στον μπακαλιάρο ανάλαφρο και αέρινο και απολύτως τραγανό.

Υλικά για το κουρκούτι

260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ
3/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
330 ml σόδα αναψυκτικό
30 ml ούζο
2 μεγάλα παγάκια

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μέτριο μπολ.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά με αυγοδάρτη.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, ούζο και την σόδα.
  • Ανακατεύουμε το κουρκουτι με την σοδα για λίγο με τον αυγοδάρτη.
  • Γι’ αυτό αφού το ανακατέψουμε ρίχνουμε μέσα 2 μεγάλα παγάκια.
  • Έτσι αραιώνει η σύσταση του και ταυτόχρονα παγώνει γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν λείο χυλό.
  • Σε αυτή τη συνταγή γίνεται πάντα πολύ τραγανό.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στην συντήρηση του ψυγείου στο πιο κρύο ράφι για 20-30’.
  • Εναλλακτικά βάζουμε το χυλό, σκεπασμένο, στην κατάψυξη για 5’.
  • Το βγάζουμε παγωμένο από την ψύξη και το αφήνουμε στον πάγκο για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά με ένα κουτάλι.
  • Τώρα θα δείτε ότι αφού ξεκουράστηκε και κρύωσε έχει αλλάξει τελείως η σύσταση του.
  • Δηλαδή είναι πιο αραιό και πιο ρευστό.
  • Έτσι πρέπει να είναι το ιδανικό κουρκούτι μπακαλιάρου.

Για τραγανό αποτέλεσμα

  • Πριν βουτήξουμε τον μπακαλιάρο ανακατεύουμε με το κουτάλι μία φορά, να σιγουρεύουμε ότι έλιωσαν τα παγάκια.
  • Το λάδι πρέπει να είναι καυτό.
  • Αλευρώνουμε πρώτα και μετά βουτάμε στο κουρκούτι για να ντυθεί ολόγυρα.
  • Για λεπτή και τραγανή κρούστα, τον στραγγίζουμε για μισό λεπτό πάνω από το μπολ.
  • Πριν τηγανίσουμε στραγγίζουμε το πολύ κουρκούτι.
  • Κουρκούτι για μπακαλιάρο απο την Αργυρω
  • Για χοντρή κρούστα, μόλις τον βουτήξουμε χωρίς καθυστέρηση τον βάζουμε στο καυτό λάδι στο τηγάνι.
  • Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε με βότανα μυρωδικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
  • Για να ροδίσει σωστά και να φουσκώσει, χρειάζεται προσοχή στις θερμοκρασίες.
  • Η ένταση της φωτιάς να είναι μεσαία προς δυνατή.

Μυστικά

  • Το ψάρι να είναι στεγνό χωρίς καθόλου υγρασία.
  • Πρέπει να τηγανιστεί σωστά και με υπομονή.
  • Να βάζετε λίγα λίγα τα κομμάτια στο τηγάνι.
  • Πρέπει να τηγανίζετε χωρίς να αναποδογυρίζετε συνεχώς στο τηγάνι τον μπακαλιάρο.
  • Να στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Μην βάζετε ποτέ λεμόνι πάνω σε ένα τραγανό κομμάτι μπακαλιάρου μετά το τηγάνισμα γιατί θα μαλακώσει.

Διαβάστε επίσης: Μπακαλιάρος στο air fryer με σκορδαλιά – Η πιο ελαφριά συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ