Η αναζήτηση για συνταγές πιο ελαφριές, χωρίς πολύ λάδι δεν σταματά και ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε διαφορετικά ακόμα και παραδοσιακά πιάτα. Αν είστε λάτρεις του μπακαλιάρου σκορδαλιά, αλλά αναζητάτε έναν τρόπο να γλιτώσετε το πολύ λάδι στο μαγείρεμα ίσως η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για ψήσιμο στο air fryer να σας λύσει τα χέρια.

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για μπακαλιάρο στο air fryer με σκορδαλιά

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

Για τον μπακαλιάρο

  • 425 γρ. μπακαλιάρο, φιλέτο, κατεψυγμένο και ξαλμυρισμένο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 140 γρ. μπίρα, ξανθιά
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 180 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σκορδαλιά

  • 400 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για τα παντζάρια
  • 450 γρ. παντζάρια, βρασμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • λεμόνι, σε φέτες
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Πώς θα τον φτιάξετε

Για τον μπακαλιάρο

  • Η φριτέζα αέρος που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη συνταγή έχει ορθογώνιο κάδο, χωρητικότητα 8 λίτρα και ισχύ 1700 Watt.
  • Κόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής τον μπακαλιάρο σε κομμάτια διαστάσεων περίπου 2×4 εκ.
  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και τα απλώνουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να πάνε παντού.
  • Στρώνουμε αρκετό απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί, μεταφέρουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και αφήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να φύγει η υγρασία.
  • Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 180°C.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ την μπίρα, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και 1 πρέζα αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα κουρκούτι.
  • Ρίχνουμε τη φρυγανιά σε ένα μικρό ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Περνάμε διαδοχικά ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου πρώτα από το κουρκούτι, τινάζοντας το περιττό, μετά από τη φρυγανιά, φροντίζοντας να καλυφθεί εντελώς από αυτήν, και μεταφέρουμε στον κάδο της φριτέζας.
  • Αλείφουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο όλα τα κομμάτια και ψήνουμε για 9 λεπτά.
  • Αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια μια τσιμπίδας, αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για ακόμα 9 λεπτά.

Για τη σκορδαλιά

  • Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 7-8 λεπτά στα 800 Watt.
  • Αφαιρούμε και πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πατάτες.
  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το ξίδι, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με τις πατάτες και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί η σκορδαλιά και αφήνουμε στην άκρη.

Συνοδέψτε τον και με παντζάρια

Για τα παντζάρια

  • Κόβουμε τα παντζάρια σε κυδωνάτες φέτες και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε στην άκρη.

Για το σερβίρισμα

  • Βγάζουμε τον μπακαλιάρο από τον κάδο της φριτέζας και μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
  • Συνοδεύουμε με τη σκορδαλιά και τα παντζάρια, και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δείτε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com

Διαβάστε επίσης: Μπακαλιάρος σκορδαλιά: 9 μυστικά για γίνει τραγανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ