Αν ψάχνετε μια ξεχωριστή και gourmet συνταγή για το γιορτινό τραπέζι σας έχουμε τη λύση! Ρολό κοτόπουλο με πράσο, ντομάτα και γραβιέρα – η ιδανική επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ζουμερό, γεμάτο γεύση και με μια τέλεια ισορροπία υλικών, αυτό το special πιάτο του chef Γιώργου Τσούλη θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!
Υλικά:
1 κοτόπουλο ολόκληρο, καθαρισμένο, ξεκοκαλισμένο
Για τη γέμιση
3 πράσα, ψιλοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες
150 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε μπαστούνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το άλειμμα
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. κουρκουμά
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το πράσο με το κρεμμύδι για 5 με 6 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε το κοτόπουλο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, αλείφουμε τη γέμιση με το πράσο ομοιόμορφα στην επιφάνειά του, τοποθετούμε τις ντομάτες και τη γραβιέρα σε όλη την επιφάνεια, τυλίγουμε το ρολό προσεκτικά και το δένουμε σε 5 σημεία με ένα σπάγκο.
- Αδειάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το άλειμμα, ανακατεύουμε και αλείφουμε όλο το κοτόπουλο.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ρολό για 1 λεπτό από την κάθε μεριά, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τοποθετούμε το ρολό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για 1 1/2ώρα. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά.
- Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει, βγάζουμε το σπάγκο, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε- είτε με πουρέ είτε με πατάτες φούρνου.
Δείτε περισσότερες συνταγές στο giorgostsoulis.com