Οι γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και μπόλικα μυρωδικά, που λιώνουν στο στόμα, είναι η κλασική συνταγή όπως τους έκανε η γιαγιά, μελωμένους και πεντανόστιμους.
Είναι επίσης μια από τις ιδανικές και χορταστικές νηστίσιμες συνταγές που μπορείτε να επιλέξετε για τη Σαρακοστή.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει μία από τις καλύτερες συνταγές για μελωμένους γίγαντες στον φούρνο.
Υλικά για τους γίγαντες στον φούρνο
- 500 γρ. γίγαντες
- 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 4 σκελ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (2 συσκ. των 400γρ.)
- 2 πρέζα/ες ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/2 ματσ. μαϊντανός
- Λίγο άνηθο
- 1 φλ. νερό
Πώς θα φτιάξετε τους γίγαντες στον φούρνο
- Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
- Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.
- Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά.
- Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι.
- Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά.
- Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι.
- Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
- Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου το ταψί και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο.
- Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.
Μυστικά για τους πιο νόστιμους γίγαντες
- Όταν αγοράζουμε γίγαντες προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο – δείγμα πολυκαιρίας.
- Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα.
- Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μεγάλο μπολ, σκεπασμένους με μπόλικο νερό από τη βρύση.
- Αν έχετε πάνω από 12 ώρες χρόνο για μούλιασμα, μην βάλετε μέσα ούτε σόδα ούτε χοντρό αλάτι.
- Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τους γίγαντες φούρνου.
- Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.
- Εάν αγοράζουμε χύμα γίγαντες ελέγχουμε πόσο σκληροί είναι.
- Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.
- Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.
- Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους.
Περισσότερες συνταγές στο argiro.gr
Διαβάστε επίσης: Τηγανητό ρύζι με γαρίδες στο air fryer από τον Άκη Πετρετζίκη