Η πίτσα είναι το πιο λαχταριστό φαγητό που συνήθως λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και επειδή πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν πριν το Πάσχα τη νηστεία, σας της προτείνουμε σήμερα μέσα από την μεγάλη και ενδιαφέρουσα συλλογή του Άκη Πετρετζίκη.

Μια νηστίσιμη πίτσα με χειροποίητη ζύμη και σάλτσα υπόσχεται το πιο νόστιμο αποτέλεσμα!

Υλικά που θα χρειαστούμε

Για τη ζύμη

250 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. ξηρή μαγιά

1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το μπολ και το ταψί

1 κ.γ. αλάτι

400 γρ. σκληρό αλεύρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. κοφτή κρυσταλλική ζάχαρη

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

100 γρ. νερό

1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

αλάτι

πιπέρι

Για τη σύνθεση

1 κρεμμύδι

1 ντομάτα

1 πράσινη πιπεριά

50 γρ. ελιές

200 γρ. νηστίσιμο λευκό τυρί

200 γρ. νηστίσιμο τυρί, τριμμένο

2-4 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το ταψί

΄2 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη

σιμιγδάλι, για το ταψί

Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. 

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. 

Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη. 

Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.) 

Πλάθουμε ελαφρώς τη ζύμη για να την ξεφουσκώσουμε και τη χωρίζουμε σε 2 ίσα κομμάτια για να φτιάξουμε 2 πίτσες. (Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε μία πολύ μεγάλη πίτσα.) 

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και μεταφέρουμε μέσα τα κομμάτια ζύμης. 

Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τα ζυμαράκια σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν για 2-3 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. 

Σάλτσα

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. 

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. 

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. 

Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. 

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά. 

Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, το νερό και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.  

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία και να δέσει η σάλτσα. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. 

Σύνθεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. 

Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί διαστάσεων 28×36 εκ., και αφήνουμε στην άκρη. 

Ανοίγουμε το πρώτο ζυμαράκι είτε με τον πλάστη είτε με τα χέρια μας σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 28×36 εκ. και το τοποθετούμε στη βάση του ταψιού. 

Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα ντομάτας με ένα κουτάλι. 

Κόβουμε το κρεμμύδι και την ντομάτα σε φέτες, την πιπεριά και τις ελιές σε ροδέλες και το λευκό τυρί σε κυβάκια. (Αν δε φτιάξουμε άμεσα και τις 2 πίτσες, κόβουμε τις μισές ποσότητες.) 

Απλώνουμε πάνω από τη σάλτσα τις μισές ελιές και τη μισή ντομάτα, και πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο τυρί. 

Προσθέτουμε από πάνω το μισό κρεμμύδι, τη μισή πιπεριά και το μισό από το λευκό τυρί. 

Ραντίζουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ρίγανη. 

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά. 

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.  

Προετοιμάζουμε άμεσα τη δεύτερη πίτσα ή μεταφέρουμε το δεύτερο ζυμαράκι στο ψυγείο και το συντηρούμε έως και 2 μέρες. 

Μεταφέρουμε σε επιφάνεια κοπής, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. 

Δείτε το βίντεο με τον Άκη Πετρετζίκη να εκτελεί βήμα βήμα τη συνταγή.

Για περισσότερες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη, μπείτε στο akispetretzikis.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ