Ο Γιώργος Τσούλης μοιράζεται τα μυστικά του στο ΟΚ! για μια εύκολη συνταγή για σιροπιαστό τσουρέκι.

Υλικά για σιροπιαστό τσουρέκι (για 9 μερίδες)

Για τη ζύμη

  • 500 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κ.γλ. ξερή μαγιά
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ¼ κ.γλ. μαστίχα
  • ¼ κ.γλ. μαχλέπι
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 120 ml γάλα πλήρες, ελαφρώς ζεστό
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • 150 γραμμ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 2 κρόκους αυγού, αραιωμένους σε λίγο νερό

Για το σιρόπι

  • 200 ml νερό
  • 200 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  1. Αδειάζετε το γάλα και τη μαγιά σε ένα μπολάκι. Με ένα κουτάλι ανακατεύετε το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Ρίχνετε μέσα στο πολυκοπτικό τη μισή ποσότητα ζάχαρης (50 γραμμ.) μαζί με το μαχλέπι και τη μαστίχα και τα χτυπάτε, μέχρι να διαλυθούν τελείως.
  3. Στη συνέχεια ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, λίγο αλάτι, το μείγμα με το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα γάλατος-μαγιάς και ζυμώνετε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.
  4. Διακόπτετε το ζύμωμα, προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το ζύμωμα για ακόμη 7-8 λεπτά.
  5. Με το που δημιουργηθεί η ζύμη, προσθέτετε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
  6. Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετείτε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε να φουσκώσει για 1-1½ ώρα.
  7. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρετε στον πάγκο εργασίας και τη χωρίζετε σε 4 ίσα μέρη με ένα ίσιο μαχαίρι. Πλάθετε το κάθε κομμάτι σε ομοιόμορφες λωρίδες, μήκους 15 εκ. περίπου.
  8. Ενώνετε τις πάνω άκρες των λωρίδων και δημιουργείτε μια όμορφη πλεξούδα, κλείνοντας στο τελείωμα.
  9. Τοποθετείτε το τσουρέκι σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε να φουσκώσει για ακόμη 30-40 λεπτά.
  10. Για το σιρόπι: Ζεσταίνετε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και σιγοβράζετε περίπου για 5 λεπτά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
  11. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Μόλις φουσκώσει το τσουρέκι το αλείφετε με δύο κρόκους αραιωμένους σε νερό και ψήνετε για 20-25 λεπτά.
  12. Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από τον φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι.

Διαβάστε επίσης: 14+1 μυστικά για το τέλειο πασχαλινό τσουρέκι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ