Ο Γιώργος Τσούλης μοιράζεται τα μυστικά του στο ΟΚ! για μια εύκολη συνταγή για σιροπιαστό τσουρέκι.
Υλικά για σιροπιαστό τσουρέκι (για 9 μερίδες)
Για τη ζύμη
- 500 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κ.γλ. ξερή μαγιά
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ¼ κ.γλ. μαστίχα
- ¼ κ.γλ. μαχλέπι
- 3 αυγά μεγάλα
- 120 ml γάλα πλήρες, ελαφρώς ζεστό
- ¾ κ.γλ. αλάτι
- 150 γραμμ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
- 2 κρόκους αυγού, αραιωμένους σε λίγο νερό
Για το σιρόπι
- 200 ml νερό
- 200 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Αδειάζετε το γάλα και τη μαγιά σε ένα μπολάκι. Με ένα κουτάλι ανακατεύετε το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Ρίχνετε μέσα στο πολυκοπτικό τη μισή ποσότητα ζάχαρης (50 γραμμ.) μαζί με το μαχλέπι και τη μαστίχα και τα χτυπάτε, μέχρι να διαλυθούν τελείως.
- Στη συνέχεια ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, λίγο αλάτι, το μείγμα με το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα γάλατος-μαγιάς και ζυμώνετε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.
- Διακόπτετε το ζύμωμα, προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το ζύμωμα για ακόμη 7-8 λεπτά.
- Με το που δημιουργηθεί η ζύμη, προσθέτετε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
- Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετείτε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε να φουσκώσει για 1-1½ ώρα.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρετε στον πάγκο εργασίας και τη χωρίζετε σε 4 ίσα μέρη με ένα ίσιο μαχαίρι. Πλάθετε το κάθε κομμάτι σε ομοιόμορφες λωρίδες, μήκους 15 εκ. περίπου.
- Ενώνετε τις πάνω άκρες των λωρίδων και δημιουργείτε μια όμορφη πλεξούδα, κλείνοντας στο τελείωμα.
- Τοποθετείτε το τσουρέκι σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε να φουσκώσει για ακόμη 30-40 λεπτά.
- Για το σιρόπι: Ζεσταίνετε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και σιγοβράζετε περίπου για 5 λεπτά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Μόλις φουσκώσει το τσουρέκι το αλείφετε με δύο κρόκους αραιωμένους σε νερό και ψήνετε για 20-25 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από τον φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι.
Διαβάστε επίσης: 14+1 μυστικά για το τέλειο πασχαλινό τσουρέκι!