Τα «λαζαράκια» ή οι «λαζάρηδες», όπως λέγονται, είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια που πλάθονται ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου.
Έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου (όπως αναπαριστάται και ο Λάζαρος στις εικόνες) και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου.
Φτιάχνονται στη μνήμη του Λαζάρου και σύμφωνα με την παράδοση σε κάθε σπίτι πρέπει να φτιάχνονται τόσα όσα είναι και τα παιδιά της οικογένειας.
Το quick video του Άκη Πετρετζίκη μαζί με τη συνταγή θα σας βοηθήσει να φτιάξετε κι εσείς τα λαζαράκια.
Υλικά για λαζαράκια
- 250 γρ. νερό
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
- 70 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 50 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το μπολ
- 500 γρ. σκληρό αλεύρι
- ½ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
- ¼ κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
- 5 γρ. αλάτι
- 48 ολόκληρα γαρίφαλα, για μάτια
Πώς θα τα φτιάξετε;
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα, το κάρδαμο, τη μαστίχα και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα ή διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά με χαμηλό γείσο και αφήνουμε στην άκρη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 μπαλάκια των 35 γρ. και χωρίζουμε το κάθε μπαλάκι σε 2 μικρότερα, ένα των 30 γρ. για το «σώμα» και ένα των 5 γρ. για τα «χεράκια».
- Πλάθουμε το «σώμα» από τα λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα και για τα «χεράκια» φτιάχνουμε μια λωρίδα που περνάμε από την πίσω μεριά του σώματος και καταλήγουν μπροστά χιαστί.
- Τοποθετούμε τα γαρίφαλα για τα «μάτια» και μεταφέρουμε τα λαζαράκια στα ταψιά.
Καλύπτουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν για 30 λεπτά. - Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια με νερό, μεταφέρουμε ένα ένα τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com
Διαβάστε επίσης: Εύκολα και γρήγορα πασχαλινά κουλουράκια