Το καλοκαίρι έφθασε και όλοι σιγά σιγά αρχίζουμε τα μπάνια στη θάλασσα και τις μικρές αποδράσεις σε κοντινούς και πιο μακρινούς προορισμούς. Ένα θέμα που μας απασχολεί πάντα είναι αν υπάρχουν κάποια σνακς που μπορούμε να πάρουμε στην παραλία για να εμάς και την οικογένειά μας.
Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει μάλιστα μερικές από τις πιο εύκολες συνταγές του για λαχταριστά σνακς.
Αυτό που είναι καλό να γνωρίζουμε είναι να επιλέγουμε τα σωστά τρόφιμα για την παραλία και για να μην βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο είναι ότι τα αποξηραμένα φρούτα, οι πίκλες, τα φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα συσκευασμένα τρόφιμα (που έχουν συντηρητικά), τα κονσερβοποιημένα και τα παστεριωμένα τρόφιμα θεωρούνται τροφές χαμηλού κινδύνου που δεν μπορούν να αλλοιωθούν εύκολα.
Smoothies με φρούτα και λαχανικά: 5 εύκολες συνταγές για αποτοξίνωση και ενέργεια
Από την άλλη, τα κρεατικά, τα ψαρικά, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά, το ρύζι, τα ωμά αυγά, τα φρούτα και οι σαλάτες είναι αυτά που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και καλό είναι να αποφεύγουμε να τα έχουμε μαζί μας για πολλές ώρες και σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τα 10 λαχταριστά σνακ για την παραλία
Μπάρες με κεχρί και ταχίνι

Οι μπάρες που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας με αγνά και θρεπτικά υλικά, θα αποτελέσουν ένα ιδανικό σνακ για την παραλία. Στην μπάρα σας μπορείτε να βάλετε μέσα ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, λίγο μέλι, ταχίνι ή φιστικοβούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο βούτυρο από ξηρούς καρπούς θέλετε.
Υλικά
200 γρ. κεχρί, ωμό
250 γρ. χουρμάδες, αποξηραμένους και απυρήνωτους
200 γρ. νερό
100 γρ. ταχίνι
1 κ.γ. αλάτι
80 γρ. αμύγδαλα
30 γρ. φουντούκια
40 γρ. φιστίκια Αιγίνης
30 γρ. κολοκυθόσπορο
1 κ.σ. σουσάμι
Για το σερβίρισμα
φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κεχρί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Θα διπλασιαστεί σε όγκο οπότε θα έχουμε 400 γρ. κεχρί βρασμένο.
- Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τους χουρμάδες στο νερό για 5-10 λεπτά.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 20×25 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Στραγγίζουμε τους χουρμάδες πιέζοντάς τους καλά με τα χέρια μας και τους ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας, ώστε να φύγει το περιττό νερό.
- Τους βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και τους χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς.
- Προσθέτουμε το ταχίνι, το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το βρασμένο κεχρί, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη.
- Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς, τον κολοκυθόσπορο, το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το καλύπτουμε με μια λαδόκολλα, και πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί.
- Μεταφέρουμε το ταψί στην κατάψυξη για 6-8 ώρες να σφίξει καλά το μείγμα.
- Αφαιρούμε από την κατάψυξη και κόβουμε σε κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.Διατροφικός ΠίνακαςΕξοπλισμόςΕκτύπωση
Παστέλι
Μπορείτε να φτιάξετε το παστέλι σας με σουσάμι και με ξηρούς καρπούς.
Υλικά
200 γρ. σουσάμι
200 γρ. μέλι
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε το σουσάμι και καβουρδίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά.
- Βάζουμε το μέλι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε το σουσάμι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα από το λεμόνι.
- Αδειάζουμε σε μία στρογγυλή φόρμα 20 εκ. που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και απλώνουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.
Τορτίγια με φιστικοβούτυρο και μπανάνα
Η τορτίγια είναι σίγουρα μια εναλλακτική που μπορείτε να απολαύσετε και στη γλυκιά και στην αλμυρή εκδοχή της. Στη γλυκιά εκδοχή της μπορείτε και πάλι να συνδυάσετε κάποια από τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς/σπόρους, να προσθέσετε λιναρόσπορο, μέλι ή κάποιο σιρόπι όπως αγαύης ή σφένδαμου.
Υλικά
1 τορτίγια
1 κ.σ. φιστικοβούτυρο
30 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη
1 μπανάνα
5 αμύγδαλα φιλέ
2 ζαχαρωτά, ματάκια
Εκτέλεση:
- Απλώνουμε την τορτίγια στον πάγκο εργασίας μας και με ένα κουτάλι απλώνουμε το φιστικοβούτυρο σε όλη την επιφάνειά της.
- Απλώνουμε την τριμμένη κουβερτούρα, τη μπανάνα κομμένη σε φέτες και τυλίγουμε σε ρολό.
- Κόβουμε την τορτίγια στη μέση και βάζουμε τα αμύγδαλα φιλέ στο σημείο που κόψαμε την τορτίγια για να σχεδιάσουμε τα δόντια.
- Τοποθετούμε τα καραμελάκια για να κάνουμε τα μάτια.
Κρακεράκια με σπόρους

Ιδανική επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο γεύμα μια και περιέχει σουσάμι, φιλέ αμυγδάλου, κινόα, σπόρους κάνναβης, παπαρουνόσπορο και αυγά. Εχει μόλις 93 θερμίδες ανά μερίδα και είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα.
Υλικά:
30 γρ. σπόρους κάνναβης
30 γρ. σουσάμι
110 γρ. κινόα
50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
1/4 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 αυγά, μέτρια
3 κ.γ. παπαρουνόσποροΑποθήκευσε τα υπόλοιπα συστατικά στη λίστα για τα ψώνια σου.
Εκτέλεση:
- Καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τους σπόρους κάνναβης και το σουσάμι.
- Όταν αρχίσουν οι σπόροι κάνναβης να “πηδάνε” στο τηγάνι βάζουμε ένα καπάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Χτυπάμε σε ένα δυνατό μούλτι, σε δύο δόσεις, την κινόα μέχρι να γίνει σκόνη και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Δεν μας πειράζει να έχει και μερικά κομματάκια.
- Χτυπάμε και τα αμύγδαλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε στο μπολ με τη κινόα.
- Προσθέτουμε στο μπολ τους καβουρδισμένους σπόρους κάνναβης με το σουσάμι, το κάρδαμο, το κύμινο, το ξύσμα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα αυγά, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Μεταφέρουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας μας. Βάζουμε πάνω τη ζύμη και καλύπτουμε με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας.
- Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη τη ζύμη σε ορθογώνιο 20×30 εκ.
- Κόβουμε σε τετράγωνα 3 εκ..
- Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.
- Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα με τα τετράγωνα σε ένα ίσιο ταψί.
- Ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα κρακεράκια πάνω σε μία σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Κριτσίνια πολύσπορα
Υλικά:
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
150 γρ. μαργαρίνη, κρύα
1 κρόκο
2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 πρέζες αλάτι
2 κ.σ. κονιάκ
250 γρ. νερό
60 γρ. ηλιόσπορο
20 γρ. λιναρόσπορο
30 γρ. μαραθόσπορο
πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα 2 αλεύρια και τη μαργαρίνη κομμένη σε κύβους, και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο, 1 κ.σ. ζάχαρη, το αλάτι και το κονιάκ, και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον πολυκόφτη και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 10 γρ.
- Πλάθουμε το κάθε μπαλάκι σε μπαστουνάκι μήκους 10 εκ., προσπαθώντας να τα κάνουμε ομοιόμορφα για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό μαζί μαζί με τη 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί.
- Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ όλους τους σπόρους.
- Περνάμε τα κριτσίνια πρώτα απο το νερό με τη ζάχαρη και έπειτα απο τους σπόρους, ώστε να κολλήσουν.
- Τοποθετούμε τα κριτσίνια στα ταψιά και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
- Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Κριτσίνια καρότου

Υλικά:
150 γρ. σκληρό αλεύρι
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. λευκό κρασί
150 γρ. καρότο, τριμμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 20 γρ. και τα πλάθουμε με τα χέρια μας σε μπαστουνάκια των 20 εκ.
- Τοποθετούμε τα κριτσίνια στο ταψί, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
- Σερβίρουμε τα κριτσίνια με τα συνοδευτικά της αρεσκείας μας.
Κομμένα λαχανικά σε στικς

Τα αγγουράκια, καροτάκια, ντοματίνια και το celery είναι ιδανικές επιλογές που μπορείτε να πάρετε μαζί σας στην παραλία. Όχι μόνο έχουν λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν την ενυδάτωση του οργανισμού -λόγω της καλής περιεκτικότητάς τους σε νερό- και προσφέρουν πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Muffins με κινόα και δαμάσκηνα

Πιστέψτε με, αυτά τα muffins θα σας εντυπωσιάσουν με την εμφάνισή τους, θα σας ξετρελάνουν με τη γεύση τους, και θα σας χορτάσουν κιόλας!
Υλικά:
2 αυγά, μέτρια
60 γρ. ηλιέλαιο, + 1 κ.σ. έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
30 γρ. ρόφημα σόγιας
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
80 γρ. άχνη ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
100 γρ. αλεύρι κινόας
1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
1 πρέζα αλάτι
60 γρ. κινόα
3 δαμάσκηνα φρέσκα
Εκτέλεση:
- 2 αυγά, μέτρια
- 60 γρ. ηλιέλαιο, + 1 κ.σ. έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
- 30 γρ. ρόφημα σόγιας
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 80 γρ. άχνη ζάχαρη
- 125 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 100 γρ. αλεύρι κινόας
- 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 60 γρ. κινόα
- 3 δαμάσκηνα φρέσκα
Καρπούζι

Ένα πολύ κλασσικό φρούτο του καλοκαιριού που αγαπάμε πολύ εδώ στην Ελλάδα είναι το καρπούζι. Μάλιστα τις περισσότερες φορές το συνδυάζουμε με φέτα και η αλήθεια είναι πως και αυτή η εναλλακτική είναι πολύ θρεπτική, πολύ χορταστική και πολύ δροσερή!
Φρουτοσαλάτα

Εκτός από το καρπούζι, μια δροσερή φρουτοσαλάτα είναι πάντα η τέλεια λύση για την παραλία. Επιλέξτε φρούτα εποχής και διατηρήστετα δροσερά σε ένα ισοθερμικό τσαντάκι, ώστε να απολαύσετε μια από τις πιο δροσερές επιλογές του καλοκαιριού.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com