Τώρα που τα κεράσια είναι στην εποχή τους είναι η κατάλληλη ώρα για να φτιάξετε την πιο εύκολη και νόστιμη κερασόπιτα. Η Αργυρώ Μπαρμπαριγου έχει μια συνταγή που μοιάζει με τη γαλλική κερασόπιτα και σίγουρα θα λατρέψετε.
Υλικά για κερασόπιτα
- 500 γρ. φρέσκα κεράσια
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 λεμόνι ακέρωτο (το ξύσμα του)
- 1 κ.σ. βούτυρο για το ταψί
- Άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα της κερασόπιτας
Για το κέικ
- 4 αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 160 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 2 βανίλιες ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Τα βήματα για την παρασκευή της κερασόπιτας
- Διαλέγουμε κεράσια ώριμα και σφιχτά.
- Πλένουμε τα κεράσια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και βγάζουμε τα κουκούτσια.
- Όλη διαδικασία γίνεται πάνω από ένα μπολ για να κρατήσουμε όλο τον χυμό των κερασιών.
- Πασπαλίζουμε τα κεράσια με την ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μερικές φορές να βγάλουν τα κεράσια τον χυμό τους και να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
- Τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε το κέικ για την κερασόπιτα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ºC και θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.
Για την κερασόπιτα
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Θα χρησιμοποιήσουμε στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών. - Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεπτή σίτα.
- Το κρατάμε στη άκρη.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δυο καθαρά μπολ.
- Στους κρόκους προσθέτουμε την ζάχαρη και τις βανίλιες και με μίξερ χειρός χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη να γίνουν οι κρόκοι ανοιχτόχρωμοι και να αφρατέψει το μείγμα, περίπου για 6-7’.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ προσθέτουμε το αλεύρι με την κρέμα γάλακτος στο μείγμα.
- Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία στην χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε το αλάτι στα ασπράδια και με καθαρό μίξερ χειρός τα χτυπάμε για 2-3’ στην μεσαία ταχύτητα να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
- Προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθεί η μαρέγκα στην κερασόπιτα.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και με σπάτουλα αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα μέχρι να χαθεί η μαρέγκα στα υλικά.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατ. στη βάση και στα πλαϊνά τοιχώματα.
- Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 4-5’ να κάψει καλά.
- Με προσοχή βγάζουμε το καυτό ταψί από τον φούρνο.
- Αδειάζουμε τα κεράσια με το σιρόπι τους στο καυτό ταψί.
- Ρίχνουμε όλο το μείγμα πάνω στα κεράσια και ισιώνουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε για περίπου 30’ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, να σταθεροποιηθεί και να φανεί το σιρόπι των κερασιών στα πλαϊνά του ταψιού.
- Βγάζουμε την κερασόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 15’.
- Η κερασόπιτα όσο ψήνεται φουσκώνει σαν σουφλέ αλλά μόλις βγει από τον φούρνο πέφτει ο όγκος της.
- Κόβουμε κομμάτια κερασόπιτας και γαρνίρουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.
- Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα ή παγωτό.
Διαβάστε επίσης: