Τώρα που τα κεράσια είναι στην εποχή τους είναι η κατάλληλη ώρα για να φτιάξετε την πιο εύκολη και νόστιμη κερασόπιτα. Η Αργυρώ Μπαρμπαριγου έχει μια συνταγή που μοιάζει με τη γαλλική κερασόπιτα και σίγουρα θα λατρέψετε.

Υλικά για κερασόπιτα

  • 500 γρ. φρέσκα κεράσια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι ακέρωτο (το ξύσμα του)
  • 1 κ.σ. βούτυρο για το ταψί
  • Άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα της κερασόπιτας

Για το κέικ

  • 4 αυγά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 βανίλιες ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Τα βήματα για την παρασκευή της κερασόπιτας

  • Διαλέγουμε κεράσια ώριμα και σφιχτά.
  • Πλένουμε τα κεράσια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και βγάζουμε τα κουκούτσια.
  • Όλη διαδικασία γίνεται πάνω από ένα μπολ για να κρατήσουμε όλο τον χυμό των κερασιών.
  • Πασπαλίζουμε τα κεράσια με την ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μερικές φορές να βγάλουν τα κεράσια τον χυμό τους και να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
  • Τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε το κέικ για την κερασόπιτα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ºC και θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.

Για την κερασόπιτα

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
    Θα χρησιμοποιήσουμε στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεπτή σίτα.
  • Το κρατάμε στη άκρη.
  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δυο καθαρά μπολ.
  • Στους κρόκους προσθέτουμε την ζάχαρη και τις βανίλιες και με μίξερ χειρός χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη να γίνουν οι κρόκοι ανοιχτόχρωμοι και να αφρατέψει το μείγμα, περίπου για 6-7’.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ προσθέτουμε το αλεύρι με την κρέμα γάλακτος στο μείγμα.
  • Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία στην χαμηλή ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι στα ασπράδια και με καθαρό μίξερ χειρός τα χτυπάμε για 2-3’ στην μεσαία ταχύτητα να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
  • Προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθεί η μαρέγκα στην κερασόπιτα.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και με σπάτουλα αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα μέχρι να χαθεί η μαρέγκα στα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατ. στη βάση και στα πλαϊνά τοιχώματα.
  • Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 4-5’ να κάψει καλά.
  • Με προσοχή βγάζουμε το καυτό ταψί από τον φούρνο.
  • Αδειάζουμε τα κεράσια με το σιρόπι τους στο καυτό ταψί.
  • Ρίχνουμε όλο το μείγμα πάνω στα κεράσια και ισιώνουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε για περίπου 30’ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, να σταθεροποιηθεί και να φανεί το σιρόπι των κερασιών στα πλαϊνά του ταψιού.
  • Βγάζουμε την κερασόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 15’.
  • Η κερασόπιτα όσο ψήνεται φουσκώνει σαν σουφλέ αλλά μόλις βγει από τον φούρνο πέφτει ο όγκος της.
  • Κόβουμε κομμάτια κερασόπιτας και γαρνίρουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.
  • Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα ή παγωτό.

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ