Σε Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία ταξίδεψε ο Πέτρος Πολυχρονίδης λίγο πριν γυρίσει και πάλι τον «Τροχό της Τύχης» στο Star. Ο παρουσιαστής ταξίδεψε με τη σύζυγό του Καντρίν και την κόρη του.
Πέτρος Πολυχρονίδης: «Παντρεύτηκα κανονικά με τη σύζυγό μου, οριακά καλέσαμε τους γονείς μας»
Μοιράστηκε φωτογραφίες από την ήσυχη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, τους καταρράκτες Κέιλα , το Ταλίν και τη λιμνοθάλασσα με δηλητηριώδη σχιστόλιθο στη Νάρβα της Εσθονίας, το κάστρο του Malbork, το οποίο χτίστηκε από τους Τεύτονες ιππότες και όταν ολοκληρώθηκε το 1406 ήταν το μεγαλύτερο πλίνθινο κάστρο στο κόσμο, αλλά και το Εθνικό Πάρκο Kuršių Nerija της Λιθουανίας.
Ο Πέτρος Πολυχρονίδης με τη σύζυγό του και την κόρη του γεύτηκαν παραδοσιακά πιάτα, είδαν οικισμούς και ανθρώπους, απόλαυσαν τη φύση και γέμισαν εικόνες και στιγμές.
Το φωτογραφικό άλμπουμ του Πέτρου Πολυχρονίδη από το ταξίδι του στη Βαλτική
Τα tips για το ταξίδι στη Βαλτική
Επίσης, ο Πέτρος Πολυχρονίδης έδωσε τα δικά του tips για όσους σκέφτονται να κάνουν ένα παρόμοιο ταξίδι.
«Και ένα μικρό Γεω-tip από το ταξίδι μας στη Βαλτική, που δεν θα βρείτε εύκολα στους τουριστικούς οδηγούς.
- Στη Λιθουανία τέρμα αριστερά όπως τη βλέπεις στο χάρτη υπάρχει μια λωρίδα γης που μοιάζει μακρύ νησί. Είναι περισσότερο χερσόνησος και ονομάζεται Kursiu nerija (σούβλα σε ελεύθερη μετάφραση).
- Έχει 98 χλμ μήκος και 3 χλμ. πλάτος (μακρυνάρι λέμε). Τα 52 χλμ ανήκουν στη Λιθουανία και τα υπόλοιπα 46 στο Καλίνιγκραντ, που είναι εξκλάβιο της Ρωσίας (δηλ. δεν συνδέεται με τη χώρα).
- Για να πάει κάποιος χρειάζεται καραβάκι από την πόλη Klaipeda. Η απόσταση είναι μικρότερη από ότι το Πέραμα-Παλούκια στη Σαλαμίνα και κοστίζει 25 με 45 ευρω ανάλογα με το μέγεθος του αυτοκινήτου. Το εισιτήριο είναι αναγκαστικά μετ’ επιστροφής μιας και δεν πρόκειται να φύγετε από τη Ρωσική πλευρά σαν τουρίστες.
- Μπαίνοντας στην Kursiu Nerija, πληρώνεις επιπλέον διόδια 30 ευρώ και κάπου εκεί θυμώνεις λίγο γιατί αυτά τα έξοδα μέσα σε μισή ώρα είναι ακατανόητα.
- Αφού περάσεις όμως τα διόδια αρχίζεις και κατανοείς. Οι Λιθουανοί (δεν ξέρω για τους Ρώσους απ’ την άλλη), έχουν ρίξει κάθε ευρώ που αφήνουν οι επισκέπτες στην περιοχή και αυτό είναι εμφανές απ’ άκρη σ’ άκρη. Είναι 70% δασική, 25% παραλιάρες και 5% κατοικήσιμη.
- Τα δάση είναι περιποιημένα. Υπάρχει ανάμεσα τους 50 χλμ. δρόμος (μια ευθεία) για τα αυτοκίνητα.
- Υπάρχουν περισσότερα από 100 μονοπάτια πεζοπορίας μέσα στα δάση και άλλα τόσα για ποδηλάτες ενώ μπορείς να διασχίσεις ακόμη και με ηλεκτρικό πατίνι όλη τη χερσόνησο, από ασφαλτοστρωμένα μονοπατάκια μέσα στη φύση αλλά και παραλιακά.
- Πολλά μονοπάτια προσφέρονται για νυχτερινό περίπατο ή ποδηλασία, μιας και έχουν φροντίσει να υπάρχει ατμοσφαιρικός φωτισμός κατά μήκος!
- Οι 17 παραλίες βρίσκονται σχεδόν όλες στην πλευρά της Βαλτικής θάλασσας. Είναι διάσημες για τις πανέμορφες θίνες άμμου (κάτι σαν τον Αράκις στο Dune ένα πράγμα). Οργανωμένα σε αυτές υπάρχουν περίπου 50 γήπεδα beach volley! και άλλες αθλητικές δράσεις.
- Τα 3-4 χωριά του νησιού με μεγαλύτερο τη Nida, έχουν παραμυθένια όψη και σύγχρονη ψαροχωρίτικη αισθητική. Διαθέτουν όμορφα μαγαζάκια για φαγητό και ποτό σε τιμές φυσιολογικές (10-15 ευρώ το άτομο για πλήρες γεύμα.
Διαβάστε επίσης: Πέτρος Πολυχρονίδης: «Έγινα ένας κακομαθημένος τύπος που επειδή δεν σπούδασε στην επαρχία δεν ήξερε να πλένει το βρακί του»