Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες μας κάνουν περισσότερο ευάλωτους σε ιώσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Σε αυτό θα μας βοηθήσουν τα παρακάτω χρήσιμα tips.

«Να θυμάστε πάντα πως δεν υπάρχει το “μαγικό συστατικό” για να πετύχετε τον στόχο σας. Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται μια ποικιλία μετάλλων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών κι όχι μόνο, τα οποία θα δρουν συνδυαστικά για να παραμένει ενεργοποιημένο» εξηγεί στο okmag η διατροφολόγος Βάνα Κροντήρη. Η ίδια μοιράζεται μαζί μας 5+1 χρήσιμα διατροφικά tips.

  1. Την πρώτη θέση κατέχει η βιταμίνη C, και όχι άδικα! Η βιταμίνη C συσσωρεύεται στα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τελικά οδηγεί στη μικροβιακή θανάτωση. Κύριες πηγές τις βιταμίνης C είναι οι πιπεριές κάθε είδους με κυρίαρχη την κίτρινη πιπεριά, το μπρόκολο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, την ντομάτα, τις φράουλες και τις λευκές πατάτες.
  2. Αρκετοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί και με την βιταμίνη D. Ο λόγος είναι πως η βιταμίνη D δημιουργείται μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Τρόφιμα με βιταμίνη D είναι ο κρόκος του αυγού, το σκουμπρί, η πέστροφα, τα μανιτάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  
  3. Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η βιταμίνη Α. H συγκεκριμένη εμπλέκεται στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο στην ανοσία. Την βιταμίνη Α την βρίσκουμε στην γλυκοπατάτα, στον κρόκο του αυγού, στα καρότα, στην κολοκύθα και στην κόκκινη πιπεριά.
  4. Πολύς λόγος γίνεται και γύρω από τον Ψευδάργυρο. Το γιατί είναι πως συμβάλει στην παραγωγή αντισωμάτων έτσι ώστε να επέλθει ο θάνατος των παθογόνων μικροοργανισμών. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου αποτελούν το κοτόπουλο, τα θαλασσινά, το μοσχάρι, τα αμύγδαλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  5. To σελήνιο επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ανοσία. Χαρακτηρίζεται και ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Το σελήνιο υπάρχει στα καρύδια Βραζιλίας, στις σαρδέλες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αυγά και στους ηλιόσπορους.
  6. Τέλος πολύ σημαντικά για την ανοσολογική απόκριση είναι και τα προβιοτικά. Μπορεί να μην το ακούμε πολύ συχνά αλλά ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα σημαίνει κ ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα! Το γιαούρτι, το κεφίρ, οι ελιές, το τουρσί, το κρασί και η μπύρα αποτελούν πολύ καλές πηγές προβιοτικών.

«Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση συμβάλλουν σε ένα δυνατό και ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα», μας εξηγεί η διατροφολόγος για τα tips που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας.

Και συνεχίζει: «Ενισχύστε την διατροφή σας με φρέσκα φρούτα, λαχανικά εποχής και καταναλώνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα έτσι ώστε να μένετε ενυδατωμένοι. Με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιήσετε όχι μόνο τον μεταβολισμό αλλά θα κρατήσετε και μακριά εποχικές γρίπες και το ενοχλητικό για όλους μας συνάχι!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ