Πόσες φορές έχετε βρεθεί να έχετε μπροστά σας το αγαπημένο σας σνακ αλλά να έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του μόλις για μία ημέρα; Είναι ασφαλές άραγε για την υγεία μας να το καταναλώσουμε και πότε τα περιθώρια στην ημερομηνία λήξης των τροφίμων μπορεί να είναι πιο «χαλαρά».

«Ημερομηνία λήξης» ή «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

Ο βιολόγος και επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης βρέθηκε στην εκπομπή «Στούντιο 4» και έλυσε πολλές απορίες.

«Για να υπάρχει η ημερομηνία λήξης είναι μια ημερομηνία η οποία είναι σημαντική. Καλό είναι να ξεχωρίσουμε αν είναι «ημερομηνία λήξης» ή «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Στην πρώτη περίπτωση θεωρείται ότι το προϊόν μετά την ημερομηνία που αναγράφεται ότι υπάρχει περίπτωση να μην είναι μια ασφαλές και να έχει δημιουργηθεί μικροβιακό φορτίο. Η δεύτερη περίπτωση είναι μια δήλωση του κατασκευαστή του τροφίμου που λέει ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία θεωρεί ότι έχει και ασφάλεια και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι εντάξει. Άρα αν ικανοποιεί γευστικά μπορείς να παρατείνεις τον χρόνο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Τόνισε ακόμα πως «αν υπάρχει κάποιο παθογόνο μικρόβιο οι αισθήσεις σου δεν θα σε κάνουν να το αντιληφθείς».

Ο Νίκος Γδοντέλης αναφέρθηκε και στα συσκευασμένα ψωμιά και τα φυτικά ροφήματα, αλλά και πώς να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες σε σχέση με τις ουσίες που περιέχονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ