Αυξητική τάση καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας αναφορικά με τη διασπορά των ιώσεων και των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά.

Το άνοιγμα των σχολείων, πολλαπλασίασε τα κρούσματα ιώσεων και κορονοϊού και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ευπαθείς ομάδες, ειδικά μόλις αλλάξει ο καιρός και έρθει για τα καλά στο φθινόπωρο.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλά στο okmag για την έξαρση των ιώσεων και των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά «Υπάρχει μια αυξανόμενη νοσηρότητα στον παιδικό πληθυσμό η οποία ενώ δεν είχε εκμηδενιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως είμαστε συνηθισμένοι, αυξάνεται και λόγω του συγχρωτισμού των παιδιών στα σχολεία, στις εξωσχολικές δραστηριότητες και στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις.

Αυτή την εποχή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά όλων των ηλικιών και κολλούν το ένα μέλος μετά το άλλο σε όλη την οικογένεια. Η διαπίστωση γίνεται από τα ιατρεία δεδομένου ότι δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση των κρουσμάτων, αλλά επειδή το 70% των παιδιών παρακολουθείται από ιδιώτες παιδιάτρους παρακολουθούμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες ασθένειες που ταλαιπωρούν τα παιδιά, όπως οι γαστρεντερίτιδές, οι ιώσεις που προκαλούν εμπύρετα, ωτίτιδες, στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις και περιστατικά γρίπης.

Με λίγα λόγια επαναλαμβάνεται η εικόνα που είχαμε τον περασμένο χειμώνα, όπου υπήρχαν πολλές ιώσεις και βακτήρια που μολύνουν τα παιδιά.

Πού οφείλεται αυτή η έξαρση των ιώσεων;

Μετά τον κορονοϊό έχει αλλάξει ο υγειονομικός χάρτης της συμπεριφοράς των λοιμώξεών στα παιδιά και στους ενήλικες. Υπάρχει σταθερή νοσηρότητα με αυξομειώσεις, και η ταυτόχρονη παρουσία πολλών ιών και βακτηρίων, που δεν υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Τι μπορούν να κάνουν γονείς και παιδιά για να προστατευθούν;

Στην ερώτηση των γονιών «πώς μπορούν να αρρωσταίνουν λιγότερο τα παιδιά;», η απάντηση είναι το τρίπτυχο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι «ποιοτική διατροφή – καλός ύπνος- καθημερινή άσκηση».

  • Τα παιδιά πρέπει να τρώνε ποιοτικά τρόφιμα. Να μην χρησιμοποιούνται: βούτυρα τηγανιτά και ζάχαρη.
  • Να κοιμούνται 8 ώρες την ημέρα, κάτι που δεν συμβαίνει με τα Ελληνόπουλα.
  • Να ασκούνται καθημερινά 1 με 2 ώρες, κάνοντας αερόβια άσκηση.
  • Θα πρέπει να ακολουθούν το πρόγραμμα εμβολιασμού και τώρα γίνεται και το εμβόλιο της γρίπης.

Τέλος, αξίζει να προσέχουμε το πιο σοβαρό σύμπτωμα μιας ίωσης που είναι ο πυρετός. Όταν έχουμε εμπύρετη κατάστασης ή οποιοδήποτε σοβαρό σύμπτωμα ή καταπόνηση του παιδιού θα πρέπει να επικοινωνούμε αμέσως με τον παιδίατρό μας και να μην αυτοσχεδιάζουμε. Ακόμη, ΄όταν χρειάζεται να κάνουμε ένα τεστ να εμπιστευόμαστε ένα διαγνωστικό κέντρο και να μην τα κάνουμε μόνοι στο παιδί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να βγάλουμε ψευδή αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Ιός του Νείλου: Ο Σπύρος Μαζάνης εξηγεί στο okmag τι κινδύνους κρύβει για τα παιδιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ