Η στιγμή που ο Γουίλιαμ Σμιθ χαστουκίζει τον Κρις Ροκ στη σκηνή των Όσκαρ είναι εκείνη που χαρακτήρισε την 94η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Όταν ο Κρις Ροκ ανέβηκε στη σκηνή των Όσκαρ για να παρουσιάσει το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ έκανε ένα αστείο για τα κοντοκουρεμένα μαλλιά της Τζάντα Πίνκετ Σμιθ. Διόλου αστείο όμως δεν ήταν για την ίδια και όπως φάνηκε στη συνέχεια και για τον άντρα της, αφού η Τζάντα Πίνκετ Σμιθ έχει μιλήσει ανοιχτά για την αλωπεκία από την οποία πάσχει.
Όσα είχε πει η Τζάντα Πίνκετ Σμιθ για την αλωπεκία.
Η Τζάντα Πίνκετ Σμιθ είχε μιλήσει ανοιχτά για την απώλεια μαλλιών της από το 2018.
«Ήταν τρομακτικό όταν ξεκίνησε. Ήμουν στο ντους μία ημέρα και ξαφνικά τούφες μαλλιών έμειναν στα χέρια μου. Ήταν μία από τις στιγμές της ζωής μου στις οποίες κυριολεκτικά έτρεμα από τον φόβο», είχε πει.
Τον Δεκέμβριο δημοσίευσε βίντεο στο οποίο έδειχνε σημάδια στο ξυρισμένο κεφάλι της. «Σε αυτό το σημείο, μπορώ μόνο να γελάσω. Ξέρετε όλοι ότι πασχίζω με την αλωπεκία και ξαφνικά μια μέρα… κοιτάξτε αυτή τη γραμμή εδώ. Θα είναι λίγο δύσκολο να την κρύψω, οπότε αποφάσισα να το δείξω για να μην κάνετε ερωτήσεις. Εγώ και η αλωπεκία θα γίνουμε φίλες, τελεία», έγραψε στην ανάρτησή της.
Τι είναι η αλωπεκία;
Η αλωπεκία είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή τριχόπτωσης, δηλώνει η Δρ. Άντζελα Λαμπ, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Όπως λέει στη New York Times μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μερικοί άνθρωποι – ειδικά οι άνδρες – χάνουν τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής με την ηλικία λόγω αλλαγών στις ορμόνες που είναι γνωστές ως ανδρογόνα, και αυτό θεωρείται μια μορφή αλωπεκίας. Ένας τύπος τριχόπτωσης που είναι κοινός στην κοινότητα των Μαύρων είναι η αλωπεκία έλξης, η οποία εμφανίζεται όταν τα μαλλιά έχουν τραβήξει σφιχτά για πολύ καιρό.
Άλλοι άνθρωποι χάνουν μαλλιά επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στους θύλακες των τριχών τους σε αυτό που είναι γνωστό ως αυτοάνοση αλωπεκία. Οι αυτοάνοσες μορφές αλωπεκίας μπορεί να προκληθούν από τον δισκοειδή ερυθηματώδη λύκο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε πληγές και ουλές στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής. Η κεντρική φυγόκεντρος αλωπεκία είναι μια άλλη πάθηση που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό και προκαλεί ουλές στο τριχωτό της κεφαλής και μόνιμη απώλεια μαλλιών. Η κεντρική φυγόκεντρος αλωπεκία σχεδόν αποκλειστικά εμφανίζεται σε μαύρες γυναίκες μεταξύ 30 και 55 ετών και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να ταλαιπωρήσει έως και το 15 τοις εκατό τέτοιων γυναικών.
Μια άλλη κοινή μορφή αυτοάνοσης αλωπεκίας είναι η γυροειδής αλωπεκία. Όταν οι άνθρωποι μιλούν για αλωπεκία, αναφέρονται συχνά σε αυτόν τον τύπο, ο οποίος επηρεάζει έναν στους 500 έως 1.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι σαφές τι είδους αλωπεκία έχει η Pinkett Smith, αλλά η εμφάνισή της υποδηλώνει ότι είναι γυροειδής αλωπεκία, δήλωσε στη NY Times ο Δρ Γιώργος Κωτσαρέλης, καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Πότε, γιατί και πώς εμφανίζεται η γυροειδής αλωπεκία;
Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί στην παιδική ηλικία, την εφηβεία ή την ενηλικίωση, είπε ο Δρ Λαμπ. Τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση τείνουν να χάνουν τα μαλλιά τους σε συστάδες, είπε, προκαλώντας στρογγυλές φαλάκρες. (Η λέξη “γυροειδής” αναφέρεται στην ανομοιογενή φύση της τριχόπτωσης· όταν ένα άτομο χάνει όλα τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής του, ονομάζεται ολική αλωπεκία και όταν χάνει όλες τις τρίχες του σώματός του, αναφέρεται ως καθολική αλωπεκία.) Μερικοί άνθρωποι με γυροειδή αλωπεκία χάνουν κομμάτια μαλλιών μόνο στο τριχωτό της κεφαλής τους, ενώ άλλοι τα χάνουν και αλλού στο σώμα τους.
Περισσότερες από τις μισές φορές, τα μαλλιά που έχουν πέσει μεγαλώνουν ξανά μέσα σε ένα χρόνο, αναφέρει στο δημοσίευμα ο Δρ Κωτσαρέλης. Αλλά συχνά, μήνες ή χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι αναπτύσσουν και άλλα φαλακρά σημεία.
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την γυροειδή αλωπεκία, αλλά ο Δρ Λαμπ σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχουν γενετικοί λόγοι. Εάν ένας γονέας έχει γυροειδή αλωπεκία, για παράδειγμα, το παιδί του έχει επίσης 1 έως 10 τοις εκατό πιθανότητες να την αναπτύξει. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί επίσης να προκληθεί από στρεσογόνα γεγονότα και από διατροφικές ελλείψεις, όπως η έλλειψη σιδήρου, αναφέρει ο Δρ Κωτσαρέλης. Η διάγνωσή της γίνεται με βιοψία του τριχωτού της κεφαλής.
Πώς θεραπεύεται η γυροειδής αλωπεκία;
Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας, ωστόσο όσοι πάσχουν από αυτή είναι πιθανό να πρέπει να δοκιμάσουν πολλές από αυτές μέχρι να βρουν ποια λειτουργεί. Τα καλά νέα είναι ότι με την γυροειδή αλωπεκία, «τα μαλλιά σας έχουν πάντα την ικανότητα να ξαναφυτρώνουν εάν απαλλαγείτε από τη φλεγμονή», λέει ο Δρ Κωτσαρέλης.
Με πληροφορίες από ΝΥΤimes.com