Στις 20 Οκτωβρίου κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της Ελεονώρας Μελέτη από τις εκδόσεις «Διόπτρα». Η παρουσιάστρια του «Mega Καλημέρα» παρουσιάζει για πρώτη φορά μια βιωματική αφήγηση που μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα, δραπετεύοντας από τα στερεότυπα, την ψυχολογική πίεση, τις τύψεις και τις ενοχές που την κυριεύουν.
Η Ελεονώρα μάλιστα είχε μιλήσει στο περιοδικό ΟΚ! και στον Νίκο Γεωργιάδη για αυτό το συγγραφικό της εγχείρημα.
Συγκεκριμένα, η γνωστή παρουσιάστρια είχε αποκαλύψει πως μετά τον ερχομό της κόρης της, Αλεξάνδρας, νόμιζε ότι πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη και απευθύνθηκε σε ειδικό. Τότε συνειδητοποίησε πως δεν υπήρχε επιλόχειος κατάθλιψη, αλλά εναλλαγές στον ψυχισμό της που βιώνουν πολλές γυναίκες σε αντίστοιχη κατάσταση. Άρχισε να κρατά ημερολόγιο και λίγα χρόνια μετά σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Διόπτρα» αποφάσισε να εκδόσει ένα βιβλίο με σελίδες από το ημερολόγιό της για να μιλήσει σε όλες τις γυναίκες και να της ενημερώσει για το αυτονόητο. Πώς δεν είναι ακκό να μην είναι όλα τέλεια για μια νέα μητέρα.
Τι είχε πει στο περιοδικό ΟΚ!
«Έχει να κάνει με το πόσο αλλάζει ο ψυχισμός της γυναίκας. Δεν ξέρω για άλλες γυναίκες, αλλά εμένα η μετάλλαξη ήταν τεράστια και βίαιη και με δυσκόλεψε πάρα πολύ. Μέσα από την επαφή με άλλες γυναίκες, συνειδητοποίησα πως δεν είμαι μόνη. Όλα αυτά τα χρόνια κρατούσα ημερολόγιο προσπαθώντας να καταλάβω τι μου συμβαίνει και πολλές φορές ένιωθα να πελαγώνω και να μην μπορώ να συστηθώ στον εαυτό μου ξανά μετά το παιδί. Κάποια στιγμή απευθύνθηκα και σε έναν ειδικό φοβούμενη πως πάσχω από επιλόχειο κατάθλιψη. Ήταν τότε που μου άνοιξαν τα μάτια.
Καμία επιλόχειο δεν είχα, βίωνα απλά όλη αυτή τη μεταβολή που υφίσταται ο ψυχισμός της γυναίκας μέσα από τον νέο ρόλο της μητρότητας, για την οποία ποτέ κανείς δεν μιλά, ποτέ κανείς δεν μας προετοιμάζει, σαν να είναι κακό ή ταμπού το να μη νιώθεις πάντα καλά ή πάντα ευτυχισμένη με τον νέο σου ρόλο. Εντελώς τυχαία βρέθηκα να μιλάω για αυτό με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και την Αλεξάνδρα Αυγερινού των Εκδόσεων Διόπτρα, μια και είχα πάει να τους παρουσιάσω κάποια παιδικά παραμύθια που έχω γράψει για την Αλεξάνδρα, και καταλήξαμε πως ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε με κάτι τέτοιο. Θα βοηθούσε κάποιες γυναίκες να προετοιμαστούν και για αυτή την αποσιωπημένη όψη του νομίσματος, να ξέρουν πως υπάρχει, και ας μην τη δουν ποτέ.
Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να επιλέξουμε κάποιες από τις σελίδες του αληθινού ημερολογίου μου και να τις εκδώσουμε. Θίγονται πολλά ζητήματα μέσα, όπως η πίεση που νιώθει μια γυναίκα για το θέμα της μητρότητας λόγω της ηλικίας, η εγκυμοσύνη μετά τα 35, ο ρόλος που παίζουν τα media στην κακή ψυχολογία μιας νέας μητέρας, ο πόλεμος που ξεσπά ανάμεσα σε μαμάδες για θέματα όπως ο θηλασμός, ο φυσιολογικός τοκετός ή η καισαρική, η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι που αλλάζει μετά το παιδί. Όλα αυτά θίγονται μέσα από προσωπικά βιώματα που αποφάσισα να τα μοιραστώ γιατί είμαι σίγουρη πως μέσα σε αυτές τις σελίδες θα συναντηθούμε πολλές γυναίκες», είχε αποκαλύψει στο περιοδικό ΟΚ!
Το βιβλίο της είναι πλέον έτοιμο θα κυκλοφορήσει στις 20 Οκτωβρίου και τώρα βγήκε στο φως της δημοσιότητας το εξώφυλλό του.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
«Ανύπαντρες ή μη, με παιδί ή χωρίς, εργαζόμενες ή αραχτές, με κιλά ή αδύνατες, είμαστε πάνω από όλα γυναίκες. Δεν χρειάζεται να βάζουμε ταμπέλες, δεν χρειάζεται να κρίνουμε αυστηρά η μία την άλλη.
Είναι αποδεκτά όλα τα συναισθήματα και είμαστε καλές στον πυρήνα μας, όπως και αν βιώνουμε την κάθε αλλαγή. Αρκεί να προετοιμαστούμε για αυτή, να την αγκαλιάσουμε και να τη ζήσουμε όπως ξέρει και μπορεί η καθεμία από εμάς».
Μέσα από τη βιωματική αφήγηση, το βιβλίο πραγματεύεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία σύγχρονη γυναίκα, όταν δεν ακολουθεί τα στερεότυπα. Την ψυχολογική πίεση που μπορεί να δέχεται ως τίμημα για τις επιλογές της όταν αυτές πάνε κόντρα στο κατεστημένο, τις τύψεις και τις ενοχές που την κυριεύουν όταν δεν ακολουθεί την πεπατημένη.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεσκεπάζει το προσωπείο της τέλειας μητρότητας και καταρρίπτει τον μύθο που θέλει τις γυναίκες να ολοκληρώνονται μέσα από τον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας.
Μπορεί ως άνθρωποι να μην αλλάζουμε ριζικά, ωστόσο καλούμαστε λόγω των συνθηκών να μάθουμε να ερμηνεύουμε τους εαυτούς μας και τις καταστάσεις μέσα από ένα νέο πρίσμα.