Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου υπήρξε η τελευταία σύντροφος του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Σύντροφος αλλά και μούσα του βραβευμένου με Νόμπελ Έλληνα ποιητή που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 1996, από ανακοπή καρδιάς.
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου μπορεί να έμεινε στο πλευρό του Οδυσσέα Ελύτη τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής του, ωστόσο όπως έχει πει σε συνέντευξή της στο περιοδικό του Φιλελεύθερου «Φιλgood» τον γνώρισε από μικρή διαβάζοντας την ποίησή του:
«Η πρώτη ουσιαστική συνάντησή μου μαζί του, με το έργο του εννοώ, έγινε όταν ήμουν μαθήτρια και διάβασα τα «Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας». Από μία συλλογή ιδιότυπη, μπορεί να πει κανείς, ποιημάτων θεωρίας, προσέγγισα μετά και τον λυρισμό και τον φιλοσοφικό στοχασμό και τη μαγεία της γλώσσας του. Η συνάντηση αυτή συνεχίζεται –η επαφή και μελέτη του έργου του εννοώ.
Ποιες ήταν ωστόσο οι δυσκολίες τού να συμβιώνετε με μία από τις σημαντικότερες μορφές πνευματικότητας της Ελλάδας;
Ο Ελύτης δεν έχανε ποτέ το ανθρώπινο μέτρο. Ζούσε απλά, εφαρμόζοντας στη ζωή του αρχές του έργου του, ζούσε τιμώντας το λίγο και ακριβές, το ουσιαστικό, το ταπεινό που μπορεί να είναι ανεκτίμητο. Είχε μεγάλη ενέργεια, θετική στάση απέναντι στη ζωή, σεβασμό για τον άλλο. Έδινε χώρο σε όσους αγαπούσε, ενδιαφερόταν να βρει ο άλλος τον δικό του δρόμο. Αυτά όλα είναι πολύτιμα σε μία συνύπαρξη».
Η σπάνια εμφάνιση στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Μαρίνας Ψάλτη
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου που εκτός από το βαρύ έργο να είναι διαχειρίστρια του μεγάλου έργου του Οδυσσέα Ελύτη, είναι μια αξιόλογη ποιήτρια, δοκιμογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, βρέθηκε προχθές στην Genesis Gallery και στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της ηθοποιού και εικαστικού Μαρίνας Ψάλτη.

Ποια είναι η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Γράφει ποίηση, δοκίμια και παραμύθια. Έχουν εκδοθεί πέντε ποιητικά της βιβλία: “Καλούς ενιαυτούς Μάρκο” (1987), “Δίγαμμα” (1992), “Ευχήν Οδυσσεί” (1997), “Από το ένα στο δύο” (2000),, “11 τόποι για 1 καλοκαίρι”, (2006), δύο παιδικά παραμύθια: “Τι ζητάει ο Ζήνων;” (2004, Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου) και “Η Πράσινη Σκουφίτσα” (2008) καθώς και η μετάφραση στο έργο του P. E. Shelley “Υπεράσπιση της ποίησης” όλα από τις εκδόσεις “ύψιλον/βιβλία” καθώς και το δοκίμιο “Η κούκλα” (εκδ. Ίκαρος, 2008). Το 2000 έγραψε το λιμπρέτο στην όπερα του Γιώργου Κουρουπού “Το καράβι του έλατου”, ενώ το 2002 το ποιητικό κείμενο στη λυρική τραγωδία “Ιοκάστη” του ίδιου συνθέτη που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών. Τα παραμύθια της “Τι ζητάει ο Ζήνων;” και “Η Πράσινη Σκουφίτσα”, σε μουσική Άλκη Μπαλτά και Γιώργου Κουρουπού, αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και αλλού. Παράλληλα με την ποίηση γράφει δοκίμια, μελετά το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες γι’ αυτό. Επίσης, επιμελείται εκδόσεις βιβλίων. Επί δεκατρία χρόνια συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής. Με τον Σπύρο Σακκά και τον Γιώργο Κουρουπό παρουσιάζουν μουσικά προγράμματα βασισμένα στην ποίηση. Ένα από αυτά, αφιερωμένο στην ποίηση του Ελύτη, κυκλοφόρησε σε CD-βιβλίο με τίτλο “Με το λύχνο του άστρου” (εκδ. “ύψιλον/βιβλία”).
Διαβάστε επίσης: Μαρίνα Ψάλτη: Διασημες παρουσίες στην έκθεση ζωγραφικής της στη Genesis Gallery