Μια από τις πιο επικίνδυνες ομάδες cybercriminals, οι LockΒit, οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από 2.500 θύματα σε τουλάχιστον 120 χώρες, προσπάθησε να υποκλέψει τα data της Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη, μέσω του κακόβουλου λογισμικού Ransomware.
Η απάντηση του Νίκου Κοκλώνη
O Νίκος Κοκλώνης αναδημοσίευσε το tweet που έκανε ο λογαριασμός venariX en espanol https://x.com/_venarixES_/status/1814320376731644212 όπου φαίνεται πως η Lockbit έχει υποκλέψει τα data της Barking Well και δίνει διορία μέχρι τις 4 Αυγούστου να λάβει λύτρα να τα επιστρέψει στην εταιρεία του Κοκλώνη. Μάλιστα σχολίασε “Απλά είμαστε Έλληνες και δεν μασάμε”. Και στη συνέχεια έκανε ένα tweet εξηγώντας τι εννοεί.
Όπως έγραψε ο ιδιοκτήτης της Barking Well, Νίκος Κοκλώνης: «Σε πρόσφατη απόπειρα κυβερνοεπίθεσης στον ιστότοπό μας, αποδείχθηκε πως οι χάκερ δεν ταιριάζουν με την τεχνογνωσία και την επαγρύπνηση της ελληνικής μας ομάδας. Παρά τις προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν τις άμυνές μας, καθώς οι συνεργάτες μας είναι ιδιαίτερα επιμελείς με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η ικανότητα της ομάδας μας αποδείχθηκε εμπόδιο ενάντια στην κακόβουλη επίθεση στην ψηφιακή μας υποδομή. Αξιοποιώντας τις γνώσεις τους και τις αμυντικές στρατηγικές τους, απέκρουσαν με επιτυχία τους χάκερ, προστατεύοντας τον ιστότοπο και τις ευαίσθητες πληροφορίες μας. Το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία της επένδυσης σε μέτρα ασφάλειας και το χτίσιμο μιας ομάδας ικανής να αμύνεται στις απειλές στον κυβερνοχώρο. Ως περήφανοι Έλληνες, στεκόμαστε δυνατοί, επιδεικνύοντας την ακλόνητη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τα ψηφιακά μας περιουσιακά στοιχεία και να διατηρήσουμε την παρουσία μας στο διαδίκτυο”.
H έμπειρη ομάδα της εταιρείας είχε φροντίσει να έχει μηχανισμούς άμεσης ανάκτησης για όλα τα πολύτιμα δεδομένα, έτσι αντιμετώπισε άμεσα και αποτελεσματικά την κυβερνοεπίθεση που έγινε από τους Lockbit μέσω ransomeware.
Το Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει την πρόσβαση σε ένα σύστημα υπολογιστή ή να κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιέχει μέχρι να καταβληθεί ένα χρηματικό ποσό- καθώς η λογική των LockBit είναι να ζητούν λύτρα για να επιστρέψουν τα δεδομένα. Ανάμεσα στα θύματα της μεγαλύτερης συμμορίας ψηφιακού εγκλήματος συγκαταλέγονται από υπουργεία της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και το Κτηματολόγιο της Ελλάδας.
Εκτιμάται ότι η εγκληματική κυβερνοομάδα Lockbit έχει προκαλέσει ζημιές αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναγνωρίζεται διεθνώς ως «το πιο παραγωγικό και επιβλαβές κακόβουλο λογισμικό παγκοσμίως
Τον Φεβρουάριο του 2024 επειτα από μια πρωτοφανή διεθνή επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στην οποία συμμετείχαν δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων αρκετές ευρωπαϊκές, η ΗΠΑ και η Ιαπωνία, οι διωκτικές αρχές κατόρθωσαν να έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους μεγάλο τμήμα των υποδομών που χρησιμοποιούσε το εγκληματικό αυτό δίκτυο, διακόπτοντας έτσι τις υπηρεσίες τους. Όχι όμως για πολύ όπως αποδείχθηκε».