Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση της στυγερής δολοφονίας μιας 40χρονης γυναίκας σε κεντρικό σημείο στο Μενίδι. Ο δράστης τη μαχαίρωσε στη μέση του δρόμου και την εγκατέλειψε. Οι Αρχές αναζητούν τον πρώην σύντροφό της, καθώς τον είχα καταγγείλει πολλές φορές για ενδοοικογενειακή βία.
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μιλά στο okmag για το φαινόμενο του μιμητισμού, όπου οι δράστες φαίνεται να μιμούνται ο ένας τον άλλον, καθώς μέσα σε έναν μήνα έχουν σημειωθεί τρεις επιθέσεις με μαχαίρι σε γυναίκες. Ο ίδιος αναφέρεται και στα αυξανόμενα ποσοστά βίας – πόσω μάλλον ενδοοικογενειακής – υποστηρίζοντας πως η μόνη λύση είναι η καταγγελία και η απομάκρυνση του θύματος από τον εν δυνάμει δράστη.
«Αν οι γυναίκες δουν ότι σηκώθηκε το χέρι για πρώτη φορά, πρέπει να φύγουν από το σπίτι»
«Το σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γυναίκες πως από το πρώτο σύμπτωμα βίας, πρέπει να ζητήσουν βοήθεια. Η βοήθεια έρχεται πρώτα, με συγκεκριμένη καταγγελία. Αν δουν ότι σηκώθηκε το χέρι για πρώτη φορά, πρέπει να φύγουν από το σπίτι, να ζητήσουν βοήθεια από τους δικούς τους ανθρώπους και το κράτος και να καταγγείλουν το περιστατικό για να συλληφθεί ο δράστης. Έμαθα ότι αυτή γυναίκα πήγε στην αστυνομία, ήθελαν να της δώσουν ένα panic button, αλλά δεν το αξιολόγησε σωστά», ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Σούρας.
Και συνέχισε: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο βίαιος άνθρωπος δεν ξεκινά με τη δολοφονία. Ξεκινά με συγκεκριμένη τακτική, που έχει να κάνει με λεκτική και σωματική βία. Η γυναίκα τότε πρέπει να απομακρυνθεί από κοντά του, να καταγγείλει το περιστατικό, να ζητήσει βοήθεια και να εξαφανιστούν τα ίχνη της. Αν έχει και παιδιά θα πρέπει να την ακολουθήσουν. Η γυναίκα πρέπει να ζητήσει βοήθεια σε μια από τις δομές, στους δικούς της ανθρώπους και τα επιμείνει να συλληφθεί ο δράστης. Βλέπουμε συχνά, γυναίκες, που ενώ έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία λένε, “δεν θα το ξανακάνει”, “θα περάσει” και άλλα τέτοια. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως αν σηκωθεί το χέρι να ασκήσει βία, πρέπει να γίνει αμέσως καταγγελία και να λειτουργήσει η διαδικασία αυτεπάγγελτα».
Το σύνδρομο του μιμητισμού
Όσον αφορά στο προφίλ του δράστη, ο Δημήτρης Σούρας αναφέρθηκε στο σύνδρομο του μιμητισμού, αποκαλύπτοντας πως τόσο στην περίπτωση της άτυχης Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους, όσο και στη δολοφονία της 40χρονης στο Μενίδι είχαμε θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι.
«’Έχουμε ένα σύνδρομο μιμητισμού, όπως συνέβη με την Κυριακή Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους που της επιτέθηκε με μαχαίρι έτσι συνέβη και με την 40χρονη, έτσι και σε με μια γυναίκα θύμα ληστείας στη Χαλκίδα. Τα ανώμαλα μυαλά, τα διαταραγμένα, τα βίαια, πολύ εύκολα μιμούνται και επαναλαμβάνουν προηγούμενες καταστάσεις. Μέσα σε έναν μήνα δυο δολοφονίες γυναικών στον δρόμο με μαχαίρι. Ούτε σε θρίλερ δεν συμβαίνουν αυτά.
Πρέπει να μάθουμε τι συμβαίνει και να ενημερώσουμε ουσιαστικά τον κόσμο για τη βία. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, να αφήνουμε τον κόσμο να σκοτώνεται και να μην τον ενημερώνουμε. Δεν αρκεί μόνο να ρωτήσουμε τι γίνεται, αλλά πρέπει να ενημερωθούμε, από την τηλεόραση, το κράτος, τα σχολεία, αλλιώς θα μετράμε θύματα και κυρίως γυναίκες».
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δημήτρης Σούρας ασχολείται έντονα με το θέμα της βίας και πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ψυχολογία και όχι μόνο», από τις εκδόσεις «Κάκτος».

Διαβάστε επίσης:
Θρίλερ με δολοφονία στο Μενίδι – Μαχαίρωσαν 40χρονη στη μέση του δρόμου