Η υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Φαίνη Χατζηαθανασίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πράξη» στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου μιλά στο ΟΚ! για τους στόχους, τα πρότυπα και τα μαθήματα ζωής της.
Τι σημαίνει για εσάς «γυναίκα στην πολιτική»;
Γυναίκα στην πολιτική σημαίνει έμπνευση, πρωτοπορία, οργάνωση. Οι γυναίκες έχουμε την ικανότητα να βλέπουμε μπροστά, είμαστε δίκαιες, οργανωτικές, οραματίστριες. Μπορούμε να διαχειριστούμε διαφορετικές καταστάσεις συγχρόνως. Μας αρέσει η τάξη και φυσικά το νοικοκύρεμα. Περισσότερες γυναίκες στην πολιτική σημαίνει αποκατάσταση της πίστης στους πολιτικούς, καθώς έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες που προωθούν τα συμφέροντα των πολιτών και δεν εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα. Θεωρώ πως αυτό που λείπει από τον δημόσιο βίο, και πιο συγκεκριμένα από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, είναι η οργάνωση, η τάξη, η προτεραιοποίηση των αναγκών, η ορθή διαχείριση και φυσικά η αλληλουχία στη σχέση δήμου – δημοτών. Αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά μιας καλής και αποτελεσματικής διοίκησης και ταυτόχρονα οι πυλώνες πάνω στους οποίους έχω χτίσει όλη μου την επαγγελματική πορεία αλλά και την συμμετοχή μου σε θεσμικά όργανα και οργανισμούς.
Είστε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πράξη» που ιδρύσατε. Η ονομασία της υποδηλώνει ενεργή δράση, πράξεις και έργα.
Αναμφίβολα. Όπως έχω πει, αυτό που θέλω να λένε για μένα είναι ότι δεν έμεινα στα λόγια. Επιζητώ τις πράξεις. Ίδρυσα την «Πράξη» γιατί οραματίζομαι ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού να γίνει πραγματικά ο Δήμος που αξίζει να ζούμε εμείς, τα παιδιά μας αλλά και οι μελλοντικές γενιές. Η «Πράξη» ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2022 και ξεκίνησε ήδη τη δημιουργική της πορεία. Υλοποιήσαμε το πρώτο μας έργο και ανακατασκευάσαμε τις διόδους που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό, κατόπιν συνεχών αιτημάτων της εκκλησιαστικής επιτροπής, με τη συνδρομή του κοινωνικού φορέα «Δεν Λησμονώ». Ευχαριστώ δημόσια τους εκπροσώπους του φορέα, αν και δεν θέλουν δημοσιότητα. Είχα εισηγηθεί το συγκεκριμένο έργο ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού και η απάντηση που είχα πάρει τότε ήταν «όχι», γιατί είναι χώρος της εκκλησίας. Επίσης, προχωρήσαμε σε δενδροφύτευση στην Κρύπτη της Φιλοθέης, καθαρίσαμε τον Ποδονίφτη, συνδέσαμε τη βιωσιμότητα στη μόδα με την κοινωνική προσφορά μέσω πολλών γυναικών που συμμετείχαν στη δράση μας, προσφέροντας και ανακυκλώνοντας προσωπικά είδη για τους σκοπούς του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Στέρηση «Εστία». Είμαι πολύ περήφανη για αυτή την υπέροχη ομάδα ανθρώπων, συνεργατών, φίλων που συνενώσαμε δυνάμεις, ιδέες και όραμα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Πράξης» για μια δομική αλλαγή στον Δήμο μας. Η ομάδα μας είναι ισχυρή, περιλαμβάνει την εμπειρία των μεγαλύτερων και την ορμή των νεότερων. Συνδυάζουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις γνώσεις, τη διάθεση για προσφορά και προχωράμε μαζί στην κατάρτιση ενός δυναμικού ψηφοδελτίου που μεγαλώνει κάθε μέρα. Τέλος, συγκεντρώσαμε είδη πρώτης ανάγκης για τα ζώα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αποδεικνύοντας ότι είμαστε παντού παρόντες.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τα κοινά;
Είναι μια εσωτερική συνεχής ανάγκη προσφοράς που με καλεί να προσπαθώ τόσο για τον εαυτό μου όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Αν δεν προσπαθήσουμε εμείς, τότε ποιος θα αλλάξει τα πράγματα; Ποιο θα είναι το αποτύπωμά μας στις επόμενες γενιές; Η έννοια της προσφοράς με ενδιέφερε πάντα και γίνεται όλο και πιο έντονη πλέον. Μου δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, με κάνει και εμένα καλύτερο άνθρωπο. Είναι μια σύνθεση η προσφορά. Έχεις ιδέες, δουλεύεις μαζί με άλλους ανθρώπους, τις κάνεις πράξη, αλληλεπιδράς, κοινωνικοποιείσαι και φέρνεις αποτέλεσμα για τον τόπο σου.
Έχετε γεννηθεί και έχετε μεγαλώσει στις Σέρρες. Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
Στις Σέρρες έζησα μέχρι τα 18 μου σε μια ευρεία οικογένεια, σε ένα μεγάλο σπίτι όπου ζούσαμε τρεις οικογένειες, η δική μου και των θείων μου, των αδελφών του πατέρα μου, με τη γιαγιά μου, μια πολύ δυναμική προσωπικότητα για την εποχή, η οποία είχε τον πρώτο λόγο στην οικογένεια και την καθημερινότητα του σπιτιού. Ζούσαμε 11 άτομα κάτω από την ίδια στέγη, ένα σπάνιο μοντέλο μητριαρχικής οικογένειας. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πλούσια σε συναισθήματα, παιχνίδια, εκδρομές, περιηγήσεις στη φύση, χορό, τραγούδι, ομαδικά παιχνίδια, πολλά αγορίστικα παιχνίδια, αφού ήμουν το μικρότερο παιδί και το μοναδικό κορίτσι, όπου έμαθα να διεκδικώ από πολύ μικρή μια θέση σε εκείνα τα ωραία παιχνίδια που έπαιζαν στις γειτονιές κυρίως τα αγόρια. Παντού πήγαινα με την κούκλα μου, που δεν την αποχωριζόμουν ποτέ και τσάτιζα τα αγόρια. Από την άλλη, από πολύ μικρή μού άρεσε να συμμετέχω στις εκδηλώσεις των μεγάλων, το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο κόσμο, οι πολιτικές συζητήσεις και οι συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα ήταν μέρος της καθημερινότητας. Και οι δύο γονείς μου είχαν ηγετικές θέσεις σε διάφορους κοινωνικούς ή συνδικαλιστικούς φορείς, οπότε μεγάλωσα σε μια οικογένεια πολιτικοποιημένη και κοινωνικά ενεργή.

Ξεκινήσατε να εργάζεστε δίπλα στον πατέρα σας Σάκη Χατζηαθανασιάδη, ιδρυτή της πρώτης βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιού στην Ελλάδα, καθώς και κονσερβοποίησης ντομάτας στη Βόρεια Ελλάδα με την επωνυμία «Μάγειρος».
Ο πατέρας μου ήταν ο μέντοράς μου. Ήταν πάντα δίπλα μου να μου δώσει ευκαιρίες, να με κάνει να πάω μπροστά με τις δυνάμεις μου. Ως επιχειρηματίας ήταν πάντα πολλά βήματα μπροστά και μπορούσε να καταλάβει το πνεύμα της εποχής του, αλλά και όσα θα έφερνε το μέλλον. Παρά την απουσία του εδώ και κάποια χρόνια, για μένα είναι πάντα παρών. Με βοήθησε να μη φοβάμαι καμία πρόκληση, να δείχνω ξεκάθαρα τι ζητάω και τι επιθυμώ και πάντα στη θύμησή του νιώθω μέσα μου πιο σίγουρη και πιο αποφασισμένη. Ήταν άνθρωπος που ούτε μπροστά στο λάθος ούτε στην αποτυχία έκανε πίσω ή κρυβόταν και έτσι έπλασε και εμένα. Η φράση που χρησιμοποιούσε πάντα ήταν «όλα θα γίνουν», κάτι που πιστεύω και εγώ ακράδαντα.
Έχετε δραστηριοποιηθεί στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος εταιρειών, δηλαδή σε επαγγελματικούς χώρους που ήταν κατεξοχήν ανδροκρατούμενοι. Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες;
Η Ελέανορ Ρούζβελτ, πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είχε πει: «Μια γυναίκα είναι σαν το τσάι. Δεν ξέρεις ποτέ πόσο ισχυρή είναι, μέχρι να μπει στο ζεστό νερό». Μια γυναίκα μπορεί τα πάντα, θα πω εγώ. Η ισότητα είναι στόχος και η δημόσια σφαίρα, η πολιτική σκηνή, είτε η αυτοδιοίκηση είτε η κεντρική πολιτική σκηνή, έχει απόλυτη ανάγκη από γυναίκες που θα βγουν μπροστά, θα θέσουν ανάγκες και θα προτείνουν λύσεις. Οι γυναίκες είμαστε δυναμικές, ορθολογίστριες, έτοιμες να πράξουμε. Εννοείται ότι έχω αντιμετωπίσει δυσκολίες, ποια γυναίκα δεν το έχει βιώσει μόνο και μόνο γιατί είναι γυναίκα; Δυστυχώς στο 2023 στοχοποιούμαστε για αποφάσεις και επιλογές. Η απάντηση είναι η επιτυχής ενσάρκωση πολλών ρόλων, η αλληλεγγύη, η πρόοδος των γυναικών και η συνεχής προσπάθεια για ισότητα στην καθημερινότητα.

Ποια γυναίκα υπήρξε πρότυπο στη ζωή σας;
Απερίφραστα η γιαγιά μου. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια αλλά παρ’ όλα αυτά έγινε παιδαγωγός, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή. Έζησε πολέμους, ερωτεύτηκε, συνέχισε μια επιχείρηση μετά τον θάνατο του παππού μου με τους τρεις γιους τους. Οι πολλαπλοί ρόλοι που είχε αναλάβει, ο τρόπος που διαχειριζόταν την καθημερινότητα τριών οικογενειών, η αίσθηση ευθύνης και η δύναμη ήταν πραγματικά εντυπωσιακά, και μάλιστα σε μια εποχή αρκετά διαφορετική από τη σημερινή. Γυναίκα-πρότυπο δύναμης και προσφοράς, διαλλακτικότητας και εξισορρόπησης αντιθέσεων, που δεν την πτόησαν οι ανατροπές στη ζωή και μέχρι τα βαθιά γεράματα αγαπούσε τη ζωή.
Ποιο στοιχείο σας ξεχωρίζουν όσοι σας γνωρίζουν καλά;
Τη θέληση και την επιμονή μου να πετύχω τον στόχο που θέτω και την αποτελεσματικότητα όσων αναλαμβάνω. Δεν μένω στα λόγια, ό,τι υπόσχομαι θέλω να γίνεται πράξη.
Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί στα περίπτερα!
