Το δικό της success story ακολουθεί η Φιλίτσα Καραμανλή και επιβεβαιώνει πως με πολλή μελέτη, στοχοπροσήλωση και δουλειά, μπορείς όχι μόνο να αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλά και να ακολουθήσεις το όνειρό σου.

Η Φιλίτσα Καραμανλή, αρχικά, ξεκίνησε με ακαδημαϊκή καριέρα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της και εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ. Τα σχέδιά της, όμως άλλαξαν στην πορεία. Το ταλέντο και η αγάπη για τη μαγειρική σε συνδυασμό με τη γνωριμία με τον σύζυγό της, Άγγελο Κωβαίο ήταν η αρχή μιας λαμπρής καριέρας στον χώρο των ελληνικών γεύσεων. Αυτή τη στιγμή η ίδια «τρέχει» μαζί με τον σύζυγό της δυο εστιατόρια ψαροφαγίας, το «Μπαλκόνι στο Αιγαίο» στην Αθήνα και την «Κυρά Ποθητή» στη Σχοινούσα και έχει σερβίρει μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα της ελληνικής showbiz.

7+1 φωτογραφίες που θα σας κάνουν να ταξιδέψετε στη Σχοινούσα

Το εστιατόριό σας «Μπαλκόνι στο Αιγαίο» ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 14 περίπου χρόνια και έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα στέκια του ψαροφαγικού κοινού. Γιατί ξεχωρίζει;

Παρόλο που η ψαροφαγία δεν είναι η νούμερο ένα προτίμηση στις διατροφικές επιλογές των Ελλήνων -όταν θα βγουν για φαγητό- το ψαροφαγικό κοινό είναι ιδιαίτερα πιστό. Το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη η πελατεία, μάλιστα, γιατί ο ήλιος και η θάλασσα, ανοίγουν την όρεξη για ψαράκι και θαλασσινά.

Το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» λειτουργεί από το 2010 και είναι ένα εστιατόριο αμιγώς θαλασσοκεντρικό. Ένα μικρό ποσοστό του Μενού μας φιλοξενεί το κρέας, αλλά αυτό που κάνουμε κυρίως είναι τα πιάτα μας να κινούνται γύρω από τη θάλασσα με ψάρια και θαλασσινά. Δεν προτείνουμε, όμως μόνο μια κλασσική προσέγγιση, αλλά θέλουμε να το εξελίσσουμε λίγο παραπάνω. Προσπαθούμε με βάση την εποχή να βρίσκουμε ό,τι καλύτερο έχουν οι ελληνικές θάλασσες και ταυτόχρονα να χρησιμοποιούμε τι νέες τεχνικές, ώστε να προτείνουμε στο κοινό διαφορετικού τύπου παρασκευές που θα αναδείξουν τη γεύση της πρώτης ύλης μας.

Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, παίρνουμε ένα ωραίο φρέσκο ψάρι που μπορεί να είναι λίγο μεγάλο και δεν θα προτείνουμε στους πελάτες μας να το «φάνε ψητό». Προφανώς και μπορούμε να το κάνουμε ψητό, αλλά θα προτείνουμε να πάρουμε ένα κομμάτι του ψαριού να γίνει μαγειρευτό, bianco, ή φρικασέ με χόρτα εποχής, ή γιουβέτσι ή να το κάνουμε ωμή παρασκευή.

Οι ωμές παρασκευές ήταν ανέκαθεν κομμάτι της κουλτούρας μας. Αυτό που σήμερα αποκαλούμε καρπάτσιο ή σεβίτσε δεν σημαίνει πως οι Έλληνες δεν το είχαν στην κουλτούρα τους, καθώς η ωμοφαγία στα ψάρια ήταν διαδεδομένη στο παρελθόν. Ας μην ξεχνάμε την παστή σαρδέλα και τα μαρινάτα ψάρια. Ήταν κάτι που το έκαναν στο παρελθόν οι γιαγιάδες μας, απλώς τώρα έχει εξελιχθεί η τεχνική της παρασκευής τους.

Με αυτό τον τρόπο, θέλουμε ο πελάτης να αγκαλιάσει περισσότερο την πρώτη ύλη και να αγκαλιάσει την ουσία και την πεμπτουσία του ψαριού.

Και το εστιατόριο στη Σχοινούσα πού σας έχει κάνει και ιδιαίτερα γνωστή στον χώρο;

Τώρα στη Σχοινούσα είναι το δεύτερο εστιατόριό μας και αυτή τη στιγμή με βρίσκεται εδώ. Το εστιατόριο «Κυρά Ποθητή» είναι από τα πρώτα στο νησί και φέρει το όνομα της μητέρας του συζύγου μου, που έχει καταγωγή από το νησί και είναι ο ιδιοκτήτης του «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες», Άγγελου Κωβαίου. Εδώ, η κουζίνα θέλουμε να συνδέεται με το εστιατόριο της Αθήνας και δίνουμε έμφαση στα ψάρια και τα θαλασσινά. Υπάρχει μια πιο διευρυμένη γκάμα και προσπαθούμε να αγκαλιάζουμε τα τοπικά υλικά και τις τοπικές γεύσεις. Η Σχοινούσα είναι ένα πολύ μικρό νησί, αλλά έχει αρκετή αγροτική οικονομία, γεωργία και κτηνοτροφία και εμείς θέλουμε αυτά τα υλικά να μπαίνουν στα πιάτα μας.

Πόσο σημαντικό είναι που στο εστιατόριο στη Σχοινούσα προμηθεύεστε πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς.

Πολύ σημαντικό. Υπάρχει άνθρωπος που θα μας προμηθεύσει με τα λαχανικά, που κόβονται επί τόπου στο χωράφι και φθάνουν στο εστιατόριο χωρίς να έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. Και εννοείται πως βγάζουν όλα τα αρώματα και τη γεύση τους, κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα στην πόλη.

Το δικό σας μαγειρικό ταξίδι πώς ξεκίνησε;

Το δικό μου ταξίδι -επαγγελματικά- ξεκίνησε το 2012. Μιλάμε για 12 χρόνια αυτή τη στιγμή που στην πραγματικότητα εγκατέλειψα την προηγούμενη καριέρα, επαγγελματική σταδιοδρομία, που ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό και ασχολήθηκα με τα μαγαζιά.

Έχω σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική με Μεταπτυχιακό στη μετάφραση. Για ένα διάστημα είχα ασχοληθεί ενεργά ως μεταφράστρια και για πολλά χρόνια ήμουν Καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Μετέπειτα -επι αρκετά έτη- ήμουν στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, όπου βρέθηκα σε διάφορες θέσεις, υπεύθυνη διάφορων γραφείων και διοργανώσεων. Ήταν κάτι που αγάπησα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μου. Παρόλα αυτά, τελείως ξαφνικά και χάρη στη σχέση μου με τον Άγγελο Κωβαίο, άνοιξε ένας διαφορετικός κόσμος για εμένα.

Πάντα είχα το μικρόβιο της μαγειρικής, ήταν κάτι που με ενδιέφερε και το έψαχνα πολύ κι έτσι μπήκα στη διαδικασία να ασχοληθώ ενεργά με αυτό. Μπαίνοντας στον φυσικό χώρο μιας κουζίνας, προσπάθησα να δω πόσο μπορώ να ανταπεξέλθω, σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον. Ήρθαν έπειτα οι σπουδές, η εργασία σε εστιατόρια στο εξωτερικό και πολλή μελέτη πάνω στο αντικείμενο. Το κάθε επάγγελμα θέλει ταλέντο, αλλά χρειάζεται και γνώση.

Υπάρχουν άνθρωποι που σας έχουν εμπνεύσει στο κομμάτι της μαγειρικής;

Φυσικά. Πρώτα από όλους, το οικογενειακό μου περιβάλλον. Και οι δυο γιαγιάδες μου, η μητέρα μου και φυσικά έχω θαυμάσει και θαυμάζω μεγάλους σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν αλλάξει τα δεδομένα της μαγειρικής ή έχουν εξελίξει τα δεδομένα αυτά. Είναι τα βιώματα που έχω και με καθοδηγούν. Όσα έχω πάρει από τον χώρο στον οποίο έχω μεγαλώσει και ανατραφεί.

Νωρίτερα αναφέρατε ότι κάποιος όταν αποφασίσει να ασχοληθεί με τις κουζίνες, πρέπει να δει αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό. Το γεγονός ότι οι κουζίνες σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος, μπορεί να παίξει ανασταλτικό ρόλο για μια γυναίκα που έχει φιλοδοξίες και όραμα να φτιάξει τα δικά της πιάτα;

Ναι, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αρχίσει να υποχωρεί και στη χώρα μας. Στο εξωτερικό έχει γίνει εδώ και καιρό, όλο και περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε κουζίνες και έχουν ηγετικές θέσεις. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές γυναίκες σεφ με διακρίσεις και βραβεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό στις κουζίνες, είναι άνδρες, αλλά αυτό αρχίζει και αλλάζει και ελπίζω να συνεχίσει έτσι.

Πολλές φορές, γυναίκες σεφ αναφέρουν πως έχουν καταβάλει διπλάσια προσπάθεια για να επικρατήσουν, απ’ ότι θα έκανε ένας άνδρας.

Ισχύει αυτό και σε μεγάλο βαθμό. Ισχύει και στη δική μου περίπτωση. Δεν ήταν και δεν είναι εύκολο να γίνεις αποδεκτή σε μια ηγετική θέση σε μια κουζίνα. Είναι λόγω των στερεοτύπων που υπάρχουν,. Έτσι, αλλάζει όμως ο κόσμος, όταν σπάμε αυτά τα στερεότυπα. Αυτό είναι ένα στερεότυπο βαθιά ριζωμένο, αλλά έχουν γίνει ελπιδοφόρα βήματα.

Παλιά έλεγαν πώς «δεν ξέρουν αν μια γυναίκα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας κουζίνας», πώς δεν μπορεί αφού οι οικονομίες όλων των νοικοκυριών βασίζονται στη γυναίκα;, Πώς εκείνη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια επαγγελματική κουζίνα;

Τα εστιατόρια «Μπαλκόνι στο Αιγαίο» και «Κυρά Ποθητή» έχουν γίνει πόλος έλξης πολλών διάσημων προσώπων στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι προσωπικότητες που έχετε υποδεχθεί στα μαγαζιά σας και τις έχετε ξεχωρίσει;

Έχουν έρθει αρκετοί. Η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τη Σχοινούσα τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι ένα γαλήνιο μέρος. Ανάμεσα στους πελάτες που έχουμε εξυπηρετήσει είναι ο Σάκης Ρουβάς με την Κάτια Ζυγούλη, ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, ο Γιάννης Λουκάκος, η Ματούλα Ζαμάνη και πολλοί ακόμη.

Αρκετοί από αυτούς που έρχονται εδώ, θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους και να περάσουν καλά και να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους. Λίγο πολύ ό,τι θέλουμε όλοι, όταν βρισκόμαστε σε διακοπές.

Υπάρχουν δημοφιλή πιάτα σας στο ξένο κοινό; που επισκέπτεται το εστιατόριο;

Οι ξένοι όταν έρχονται στα ελληνικά νησιά θέλουν να γευτούν καθετί ελληνικό. Εμείς στο εστιατόριο στη Σχοινούσα χρησιμοποιούμε υλικά από το νησί και τα γύρω νησιά. Στον κατάλογό μας υπάρχει και το πιάτο του μουσακά,. δεν μπορώ να πω όμως ότι είναι αυτό που πουλά περισσότερο, γιατί οι ξένοι θέλουν να φάνε ψάρια ή να δοκιμάσουν ντόπιο κατσικάκι κλπ. Αυτό που θέλουν οι επισκέπτες από το εξωτερικό είναι να γευτούν ελληνικές πρώτες ύλες και στο φαγητό και στο κρασί. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τους βλέπουμε να αναζητούν και τα τοπικά κρασιά.

Ποια είναι η δική σας αγαπημένη συνταγή;

Η μπρουσκέτα σαρδέλας, γιατί εμπερικλείει όλη την ελληνικότητα. Είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται αποκλειστικά από τα χέρια μου και φτιάχνω μέχρι και το ψωμί της μπρουσκέτας. Η σαρδέλα είναι ένα μεσογειακό ψάρι και κάθε φορά που κάποιος θα δοκιμάσει αυτό το πιάτο, την επόμενη φορά που θα βρεθεί στο εστιατόριο, θα το αναζητήσει.

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο όνειρο που δεν έχει εκπληρωθεί ακόμη;

Θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ και να το εξελίσσω κάθετα. Θα ήθελα να μπορέσω να αναπτύξω το εστιατόριο από τη γη, στο πιάτο. Αυτή τη στιγμή έχω ένα δίκτυο παραγωγών και φίλων που με στηρίζουν πολύ, αλλά θα ήθελα να έχω τη γνώση να τρέξω τη δική μου φάρμα και το δικό μου μποστάνι, όπου θα μπορώ να καλλιεργώ όλο τον χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ