Ο executive chef του Blue Jasmine Boutique Hotel στη Σκάλα Κεφαλονιάς μιλάει στο ΟΚ! για το αξέχαστο τυρόψωμο της γιαγιάς του, την αγάπη που απαιτεί η μαγειρική και το αστέρι Michelin που ονειρεύεται να αποκτήσει με παραδοσιακές γεύσεις ελληνικής κουζίνας.

Ηταν παιδικό σου όνειρο να γίνεις σεφ;

Όταν ήμουν μικρός, ήθελα να γίνω ροκ σταρ. Περνώντας τα χρόνια, καταλαβαίνω ότι και οι μάγειρες ζούμε σαν ροκ σταρ. Ο Θόδωρος, αδελφός της μητέρας μου, σπούδασε τουριστικά επαγγέλματα και ασχολούνταν με την εστίαση. Από μικρός λοιπόν βοηθούσα στα μαγαζιά του. Αλλά κύριο ρόλο έπαιξε ο θείος μου ο Γιάννης, που είναι F&B manager σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας και πραγματικά του χρωστάω πολλά.

Είχες εκδηλώσει από μικρός αυτή την κλίση σου; Παρακολουθούσες, για παράδειγμα, τη μητέρα σου να μαγειρεύει;

Η μητέρα μου δεν μαγείρευε σχεδόν ποτέ, δούλευε πολλές ώρες ως γεωπόνος. Αλλά έβλεπα τη γιαγιά μου να κάνει απλά αλλά γευστικά φαγητά με πολύ καλές πρώτες ύλες.

Έχεις κάποια παιδική ανάμνηση που έχεις συνδέσει με το φαγητό;

Το τυρόψωμο της γιαγιάς μου. Πάντα όταν έφτιαχνε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί, έδινε σε όλη τη γειτονιά. Όλοι τρελαινόμασταν. Τα ξαδέλφια σχεδόν μαλώναμε ποιος θα φάει ένα παραπάνω κομμάτι. Ποιος το έτρωγε τελικά φαίνεται, νομίζω. (Γελάει.)

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες στο ξεκίνημα της καριέρας σου;

Είχα αποφασίσει πριν ακόμη ενηλικιωθώ ότι θα ασχοληθώ με τη μαγειρική. Έτσι, οι γονείς μου αποφάσισαν να με γράψουν στη σxoλή Le Μonde. Αυτό που με δυσκόλεψε λίγο παραπάνω ήταν να αποκτήσω πειθαρχία, καθώς ήμουν μοναχοπαίδι και ήμουν λίγο καλομαθημένος.

Η κουζίνα είναι ένας ανταγωνιστικός χώρος;

Οι μάγειρες είμαστε ανταγωνιστικοί. Η κουζίνα είναι ομαδική δουλειά. Από τον λαντζέρη μέχρι τον σεφ είμαστε όλοι σημαντικοί και από όλους μαζί βγαίνει το καλό αποτέλεσμα. Οι ομάδες κάνουν τη διαφορά.

Υπάρχει κάποια συνταγή σου που έχεις ξεχωρίσει ή έχεις ακούσει για αυτή ένα σχόλιο που το θυμάσαι ακόμη;

Το αγαπημένο μου πιάτο είναι το κοτόπουλο αλά κρεμ με φασκόμηλο. Έκανα πολλές προσπάθειες να το αντιγράψω από ένα ρακάδικο στην Κρήτη. Τελικά έβαλα αρκετές δικές μου πινελιές και θεωρώ ότι το έφτασα σε καλό σημείο. Το άδειο πιάτο που γυρίζουν οι πελάτες είναι το καλύτερο σχόλιο για μένα.

Τι είναι αυτό που κάνει μια συνταγή επιτυχημένη;

Η αγάπη που της δίνεις. Η μαγειρική θέλει αγάπη. Όταν μαγειρεύουμε, βγαίνει στα πιάτα μας όλη η διάθεσή μας, καλή ή κακή.

Την περίοδο αυτή βρίσκεσαι στο Blue Jasmine Hotel στη Σκάλα Κφαλονιάς. Πώς θα χαρακτήριζες τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν;

Η σεζόν πάει πολύ καλά. Σίγουρα όχι όπως πέρσι, αλλά μην ξεχνάμε την παγκόσμια οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχουν αντίκτυπο. Έχω την τύχη να εργάζομαι για δεύτερη σεζόν στο Blue Jasmine Hotel στη Σκάλα Κεφαλονιάς. Αγαπάω πραγματικά αυτό το μέρος και θέλω να ευχαριστήσω πολύ τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου για όσα μου πρόσφεραν αυτά τα δύο χρόνια.

Υπάρχει κάποιος επαγγελματικός στόχος που θέλεις να πετύχεις;

Ο στόχος μου είναι να δίνω γευστικό φαγητό στον κόσμο που με τιμά και έρχεται στο εστιατόριο όπου μαγειρεύω. Το όνειρό μου και φυσικά ο στόχος μου είναι να πάρω το πολυπόθητο για κάθε μάγειρα αστέρι Michelin αλλά με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ