Ο δραστήριος CΕΟ της εταιρείας 24mall εξηγεί στο ΟΚ! πώς ξεκίνησε τη διαδρομή του ως πολιτικός μηχανικός, το μυστικό της επιτυχίας του αλλά και την πεποίθησή του ότι «το σπίτι μου είναι ο ναός μου».

Το 24mall είναι ο απόλυτος προορισμός για να βρει κάποιος, ιδιώτης ή επαγγελματίας, πλήρη εξοπλισμό σπιτιού, ξενοδοχείου, εστιατορίου ή καφέ-μπαρ. Πότε και πώς ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την επιχειρηματική κίνηση;

Θα σας γυρίσω λίγο πίσω, στα έτη 2010-2011. Είμαι πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και πέρα από τις μελέτες που έκανα στο γραφείο μου αναλάμβανα και κατασκευές, πολυκατοικίες και μεζονέτες. Στην οικοδομή η κρίση είχε ξεκινήσει από το 2009, μια και οι τράπεζες είχαν σταματήσει να χορηγούν στεγαστικά δάνεια, οπότε όσοι αγόραζαν σπίτια με δικά τους κεφάλαια ήταν λιγότεροι από 10%. Θυμάμαι, λοιπόν, πήγαινα στους συνεργάτες μου για πλακάκια και είδη υγιεινής, για παράδειγμα, και μου έλεγαν: «Βάλε την παραγγελία και σε 20- 25 μέρες θα έρθουν». Κανένας δηλαδή δεν είχε στοκ εμπόρευμα και σκεφτόμουν: «Τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση; Σε λίγο δεν θα έχουν ούτε δείγματα,
θα κολλάνε φωτογραφίες στον τοίχο». Έτσι μου ήρθε η ιδέα πού και τι μπορούμε να πουλάμε με φωτογραφίες – στο Διαδίκτυο φυσικά.

Παρείχατε από την αρχή όλες τις λύσεις εξοπλισμού ή οδηγηθήκατε εκεί σταδιακά;

Όχι ακριβώς. Η αρχική ιδέα ήταν να έχουμε δομικά υλικά και να γίνεται αποστολή σε όλη την Ελλάδα. Βλέποντας όμως και από δικές μου δουλειές αλλά και από πελάτες ότι η βασική δυσκολία ήταν οι πολλοί προμηθευτές και ο συντονισμός, θέλησα να μετατρέψω το 24mall στο «κάν’ τα όλα με έναν προμηθευτή».

Έτσι, για να μπορώ να το κάνω αυτό, θα έπρεπε να έχω ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένα καφέ, ένα εστιατόριο, ένα ξενοδοχείο και φυσικά ένα σπίτι. Οπότε η γκάμα των προϊόντων έπρεπε να περιλαμβάνει εξοπλισμό μαζικής εστίασης (φούρνους, ψυγεία κ.ά.) μέχρι έπιπλα, φωτιστικά, συσκευασίες μίας χρήσης κ.λπ.

Το φυσικό κατάστημα υποστηριζόταν εξαρχής από ένα τόσο οργανωμένο και πλήρες e-shop;

Το ακριβώς αντίθετο. Δεν υπήρχε φυσικό κατάστημα τα πρώτα χρόνια. Όλα διακινούνταν από την αποθήκη και λειτουργούσε ως e-shop. Με αυτό τον τρόπο είχαμε μειωμένα λειτουργικά έξοδα, κατά 8%-9%, και μπορούσαμε να πετύχουμε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Στη συνέχεια ανοίξαμε υποκατάστημα στο Περιστέρι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα και ταχύτερα τη διακίνηση των προϊόντων και τις μεταφορικές εταιρείες. Το φυσικό κατάστημα δημιουργήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα και αυτή τη στιγμή η έκθεση στο Χαϊδάρι είναι 2.200 τ.μ. Το e-shop αντιπροσωπεύει πάντα το 95% των πωλήσεων, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται καθημερινά παρακολούθηση, εξέλιξη, δημιουργία, νέες ιδέες και αντίληψη των αναγκών της αγοράς για να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές του κοινού, τουλάχιστον στον τομέα του επίπλου.

Είναι πλέον εκπαιδευμένος ο Έλληνας καταναλωτής στην κουλτούρα του online shopping, δηλαδή είναι θετικός στο να κάνει μια αρκετά μεγάλη επένδυση, όπως έπιπλα και εξοπλισμό χώρων, αγοράζοντας online;

Οι πελάτες βάζουν μεγάλες παραγγελίες online αλλά ο Έλληνας καταναλωτής δεν είναι εκπαιδευμένος ακόμη στο online shopping. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Το τηλεφώνημα πριν ή μετά την καταχώριση της παραγγελίας θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό στην Ελλάδα, ενώ η φιλοσοφία των αγορών μέσω
Διαδικτύου επιβάλλει το αντίθετο. Από τη λήψη της παραγγελίας μέχρι την παράδοσή της ο πελάτης λαμβάνει από την εταιρεία μας 5-6 ενημερώσεις, όπως τηλεφωνική επιβεβαίωση μετά την καταχώριση για τα στοιχεία που μας έχει δώσει, email στο στάδιο της επεξεργασίας, email και sms κατά την απο στολή με τα στοιχεία της μεταφορικής, τηλεφωνική επικοινωνία μία μέρα πριν από την παράδοση για το δίωρο μέσα στο οποίο θα παραλάβει και τηλεφωνική επικοινωνία ή email αν δεν απαντά για να δούμε αν παρέλαβε καλώς. Το τελευταίο διάστημα έχουμε επικεντρωθεί στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του 24mall και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς αλλά και μεγαλύτερη ανάλυση στην περιγραφή του προϊόντος και των πληροφοριών της διαδικασίας παράδοσης ώστε να μειωθούν οι τόσες επικοινωνίες, που, όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν τεράστιο κόστος για την εταιρεία αλλά δείχνουν επίσης και την έλλειψη εμπιστοσύνης του αγοραστικού κοινού.

Έχοντας τόσο μεγάλη απήχηση και στους ιδιώτες αλλά και στους επαγγελματίες που θέλουν να εξοπλίσουν τον χώρο τους, ποια είναι η στρατηγική σας για περαιτέρω ανάπτυξη;

Η μεγαλύτερη προτεραιότητά μου είναι η ανάπτυξη δικτύου franchise. Θέλω σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας και σε κάθε περιοχή της Αθήνας να υπάρχει ένα κατάστημα 24mall. Προτιμώ να το αναλάβει κάποιος ενδιαφερόμενος και όχι να το ανοίξω εγώ, γιατί δεν θέλω να το διαχειρίζονται απλοί υπάλληλοι αλλά κάποιος που θα είναι δικό του, θα το προσέξει, θα το φροντίσει και θα μοιραστεί μαζί μου το όραμα και τις ιδέες για όμορφα διακοσμημένα σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, που αποπνέουν αγάπη για αυτούς που ζουν σε αυτά ή τα επισκέπτονται, με τη γνωστή αισθητική του 24mall. Ένα περιποιημένο σπίτι, κατάστημα ή ξενοδοχείο, με σημασία στη λεπτομέρεια, πάντα κερδίζει τον επισκέπτη, μένει στη μνήμη του και συνήθως επιστρέφει για να ξαναζήσει τις καλές αναμνήσεις που είχε. Στον χώρο μας υπάρχουν πάρα πολλά στημένα κόνσεπτ για να ταιριάξουν σε όλα τα γούστα. Το μότο μου είναι «my home is my church», δηλαδή «το σπίτι μου είναι ο ναός μου», είναι το μέρος όπου νιώθω ασφάλεια, ηρεμία και έμπνευση για δημιουργία. Για τον λόγο αυτό δεν έχουμε ούτε entry fees ούτε loyalties, για να διευκολύνουμε την επέκταση του δικτύου franchise και να υπάρχει ένα 24mall κοντά στον καθένα σας.

Μπορεί κάποιος που ζει στο εξωτερικό να παραγγείλει προϊόντα σας;

Φυσικά και μπορεί, αλλά θα πρέπει να παραγγείλει αρκετή ποσότητα για να τον συμφέρει το κόστος μεταφοράς, μια και υπάρχει ελάχιστη χρέωση 3 κυβικών. Πάντως, ειδικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη η παράδοση.

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάσετε το υψηλό design με τις προσιτές τιμές;

Αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο και ψάξιμο γιατί πρέπει να πηγαίνεις σε πολλές εκθέσεις, σε πολλές χώρες, θέλει και καλό μάτι και αρκετή εμπειρία και αυτοσυγκράτηση. Υπάρχουν επίσης εργοστάσια ανά τον κόσμο με μικρότερη δυναμικότητα που δεν συμμετέχουν στις μεγάλες εκθέσεις και αν τα εντοπίσεις μπορείς να κλείσεις όλη την παραγωγή τους και να πετύχεις αποκλειστικότητα των προϊόντων. Αργά ή γρήγορα βέβαια ο ανταγωνισμός θα τα αντιγράψει, αλλά μέχρι τότε θα τα έχουμε μόνο εμείς. Η τακτική μου να μην ερωτεύομαι κωδικούς προλαμβάνει σε έναν βαθμό αυτού του είδους την αντιγραφή. Ακόμα και καλά να πηγαίνει ένα προϊόν, θέλω να ανανεώνω την γκάμα όσο πιο συχνά γίνεται.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Μυστικό για μένα δεν υπάρχει. Πιστεύω πως οτιδήποτε κάνεις με πάθος, οτιδήποτε το αγαπάς πολύ και είσαι πάνω από αυτό θα πετύχει. Φτάνει να μη σε νοιάζει τι ώρα και τι μέρα είναι. (Γελάει.)

Ποιο ήταν το δικό σας επιχειρηματικό παρελθόν και τι σας ώθησε να δραστηριοποιηθείτε στον συγκεκριμένο τομέα;

Όπως ανέφερα και στην αρχή της συζήτησής μας, είμαι πολιτικός μηχανικός, έκανα και κάνω μελέτες και κατασκευές, αλλά ταυτόχρονα έχω μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που πάντα ήταν μπροστά στις εξελίξεις της τεχνολογίας. Ο πατέρας μου, πολιτικός μηχανικός και εκείνος, είχε τον δεύτερο υπολογιστή στην Ελλάδα και έκανε στατικά για άλλους μηχανικούς και αρχιτέκτονες σε όλη την
Αθήνα. Τότε, για παράδειγμα, χρειάζονταν 15 ημέρες να κάνεις τα στατικά με το χέρι και ο πατέρας μου τα ολοκλήρωνε σε 5-6 ώρες. Οι θείοι μου ήταν προγραμματιστές και δούλευαν στη μηχανογράφηση για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών (ΙΒΜ, ΒΡ κ.ά.). Ήξερα από μικρός ότι η τεχνολογία εξοικονομεί πολύ χρόνο και μειώνει τις ανάγκες σε προσωπικό (υπαλλήλους). Online πωλήσεις δεν σημαίνει ότι έχεις απλά ένα site που βάζεις μέσα προϊόντα και τα πουλάς.Το πιο πιθανό είναι να παραμείνει αόρατο και ύστερα από έναν χρόνο να απογοητευτείς και να το παρατήσεις. Οι online πωλήσεις κρύβουν πίσω τους έναν ολόκληρο κόσμο τεχνολογίας που δεν μπορείς να τον φανταστείς, από τεχνολογία λογισμικού, σχεδιασμό, marketing και πολλά άλλα. Η τιμολόγηση, η αποθήκευση, η διακίνηση των προϊόντων είναι και αυτά εξίσου σημαντικά και απαιτούν τη χρήση εξειδικευμένων
προγραμμάτων και τεχνολογίας. Ο χώρος του επίπλου και του εξοπλισμού μαζικής εστίασης για τη χώρα μας μόνο αφορά έναν τζίρο 2 δισ. και 4 δισ. αντίστοιχα και ακόμα έχουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό κέρδους.

Επιπλέον, η αξία του απούλητου εμπορεύματος δεν απαξιώνεται, όπως μπορεί να συμβεί με τα προϊόντα τεχνολογίας ή μόδας. Γενικά οι ηλεκτρονικές αγορές είναι ένας τομέας που αφορά λίγους αλλά σε μερικά χρόνια θα αφορά τους περισσότερους. Λόγω κορονοϊού από το 3%-4% εκτοξεύτηκε στο 7%-8%, αλλά είναι σαν να το βλέπω μπροστά μου, ότι σε 10-15 χρόνια αυτό το ποσοστό θα φτάσει το 50%- 60% των πωλήσεων παγκοσμίως. Για να μην ανησυχείτε όμως για το τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις με φυσικά καταστήματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά, νιώθω και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το φυσικό κατάστημα έχει τη γοητεία του αλλά και την αξία του αφού διεγείρει εκτός από την όραση περισσότερες αισθήσεις μας. Φτάνει μόνο να προσθέσουν λίγη τεχνολογία για να απευθύνονται σε περισσότερο κοινό από αυτό της περιοχής τους.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί στα περίπτερα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ