Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής Σταυρούλα Αντωνάκου μιλάει στο ΟΚ! για τη διαδρομή της από τη Μάνη μέχρι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και από τις αγωνιστικές πισίνες και τον παγκόσμιο πρωταθλητισμό μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και την ενασχόλησή της με τα κοινά.
Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στον Πειραιά. Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που ανακαλείτε από τα παιδικά σας χρόνια;
Ο Πειραιάς για μένα δεν είναι απλά ο τόπος γέννησής μου. Είναι ο τόπος όπου επέλεξα μεγαλώνοντας να ζω, να εργάζομαι αλλά και να νιώθω ότι δεν θα τον άλλαζα ποτέ. Οι πρώτες μνήμες είναι στο Πασαλιμάνι όπου μεγάλωσα, δίπλα στη θάλασσα. Τα μαζέματα των παιδιών για να παίξουμε στην πλατεία Κοραή. Ο πρώτος καφές στην Πασαρέλα. Η βόλτα κάθε Κυριακή στα Μανιάτικα για να επισκεφτούμε τον παππού. Οι προπονήσεις στα Βοτσαλάκια ως αθλήτρια. Κάθε εικόνα μου είναι γεμάτη Πειραιά, γεμάτη θάλασσα.

Η καταγωγή σας είναι από τη Μάνη. Το άγαλμα της Ηρωίδας Μανιάτισσας στον σταθμό του μετρό στα Μανιάτικα την απεικονίζει με ένα δρεπάνι στο χέρι αγκαλιά με το μωρό της. Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας με διαφορετικές ρίζες;
Κάθε περιοχή στην Ελλάδα έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ήθη και έθιμα. Η Μάνη, που είναι ο τόπος καταγωγής μου αλλά και ένας τόπος που επισκέπτομαι τακτικά από μικρή, φυσικά και έχει καθορίσει την προσωπικότητά μου. Η Γυναίκα Μανιάτισσα έγινε σύμβολο. Ένα σύμβολο για την προστασία της οικογένειας, της πατρίδας, των ιδεών, με θυσίες αλλά και μάχες. Είστε πρώην αθλήτρια της υδατοσφαίρισης, Ολυμπιονίκης το 2008 στο Πεκίνο και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 στη Σαγκάη.
«Ο αθλητισμός καθόρισε αυτό που είμαι σήμερα, όπως καθόρισε και την πορεία της ζωής μου»
Πώς μπήκε ο αθλητισμός στη ζωή σας;
Με μπαμπά αθλητή και μαμά με αγάπη για τα οφέλη και τη σημασία του αθλητισμού στη ζωή, από τα πρώτα μου χρόνια ο αθλητισμός ήταν μέρος της ζωής μου. Ήταν όνειρό μου να συμμετάσχω σε μια Ολυμπιάδα, παρακολουθώντας ως παιδί τους αγώνες στην τηλεόραση. Η πιο χαρακτηριστική στιγμή ήταν το 1992, ήμουν 10 ετών και είχε κερδίσει η Βούλα Πατουλίδου το χρυσό μετάλλιο. Εκείνη τη στιγμή έκανα την ευχή μια μέρα να το καταφέρω κι εγώ. Αφού πέρασα από πολλά αθλήματα, κατέληξα στο πόλο. Η αγάπη μου για το νερό έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Αναπολώντας τα 18 χρόνια καριέρας στον αθλητισμό, με μεγάλες επιτυχίες αλλά και αποτυχίες, ξέρω με σιγουριά ότι δεν θα διάλεγα κάτι διαφορετικό για τη ζωή μου. Νιώθω ευλογία που έκανα πραγματικότητα το μεγάλο όνειρό μου. Άλλωστε, ο αθλητισμός καθόρισε αυτό που είμαι σήμερα, όπως καθόρισε και την πορεία της ζωής μου.
Το 2014 εκλεγήκατε δημοτική σύμβουλος Πειραιά. Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τα κοινά και την πολιτική;
Καταρχάς ήμουν ενεργή πολίτης πάντα, αλλά και πάντα αναδείκνυα το δίκαιο ή το άδικο. Η αγάπη και το πάθος μου για τον Πειραιά έπαιξαν βασικό ρόλο στην απόφασή μου τότε. Και ίσως ο βασικότερος λόγος ήταν ότι βρήκα ανθρώπους που μοιραζόμασταν την ίδια αγάπη αλλά και προβληματισμούς για τον τόπο μας. Ο σημαντικότερος άνθρωπος για να σκεφτώ αλλά και να πω το «ναι» ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όταν ξεκίνησε με τον Γιάννη Μώραλη το εγχείρημα του «Πειραιά Νικητή». Με κάλεσε, μου πρότεινε να συμμετάσχω, το συζητήσαμε και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία της ενασχόλησής μου με τα κοινά. Ούσα εκλεγμένη επί 9 χρόνια πια.

Η οικογένεια και οι φίλοι σας πώς αντέδρασαν στην απόφασή σας να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Ήταν και είναι πάντα υποστηρικτικοί σε κάθε απόφασή μου. Το ίδιο κι εγώ μαζί τους. Αν και τους ήρθε ξαφνικό, μου είπαν: «Πάμε, ξεκινάμε». Η αλήθεια είναι ότι όλα είναι θέμα ομαδικής προσπάθειας. Κανένας άνθρωπος δεν πετυχαίνει μόνος. Κανένας και πουθενά!
Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που σας έχουν δώσει οι γονείς σας;
Να σέβομαι τους πάντες και ό,τι κάνω να το κάνω με αγάπη! Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα είστε αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, και μάλιστα πρώτη σε ψήφους περιφερειακή σύμβουλος.
Σας συγκινεί η εμπιστοσύνη των συμπολιτών σας;
Νιώθω ευγνωμοσύνη που οι συμπολίτες μου με εμπιστεύονται. Νιώθω όμως και μεγάλη ευθύνη απέναντί τους για να τους δικαιώνω καθημερινά. Άλλωστε, οι δήμοι μας –ο Πειραιάς, η Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντης, το Κερατσίνι – Δραπετσώνα, ο Κορυδαλλός, το Πέραμα– έχουν πολλές ανάγκες αλλά και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.
Για ποιο από όλα τα έργα που οραματιστήκατε και ολοκληρώθηκαν αισθάνεστε περήφανη;
Νιώθω περήφανη για τα έργα ουσίας, όπως τα λέω, που επιτέλους υλοποιούμε μετά από δεκαετίες. Θα ξεχωρίσω τα αντιπλημμυρικά έργα που με επιμονή από το 2019 δουλέψαμε και καταφέραμε να ξεκινήσουμε σε όλη την Ενότητα Πειραιά. Η ζωή των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη για μένα. Θα ξεχωρίσω ως σημειολογικό ανάμεσα στα δεκάδες σημαντικά έργα που κάνουμε στις περιοχές μας τη δημιουργία των πέντε Προτύπων Παιδικών Χαρών ΑΜΕΑ. Κάθε άνθρωπος είναι ίσος και με ίσες ευκαιρίες στη ζωή.
Υπήρξατε μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στην Υποεπιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία στη Βουλή των Ελλήνων.
Ήμουν μέλος στις συγκεκριμένες επιτροπές όχι γιατί μου το πρότειναν, αλλά γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι τομείς με τους οποίους ασχολούμαι ενεργά. Η αναπηρία της μητέρας μου με έκανε συνεχώς να διαπιστώνω πόσες ανάγκες αλλά και ελλείψεις έχουμε ως κράτος για τους συνανθρώπους μας. Πόσα πρέπει να διορθώσουμε αλλά και πόσα πρέπει να κάνουμε.
Επιπλέον, είστε εθελόντρια για την προστασία των ζώων.
Η αγάπη μου για τα ζώα ξεκινά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Συμμετείχα και σε ομάδες για τη διάσωσή τους. Είχα υιοθετήσει ένα αδεσποτάκι, την Μπόνυ μας. Πλέον, με όποιον τρόπο εκ των θέσεών μου μπορώ, προσπαθώ να διαδώσω αυτό που πιστεύω ακράδαντα. O πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται και από το πώς φερόμαστε στα ζώα. Δυστυχώς, και σε αυτό τον τομέα έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα για να λέμε ότι είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με ευαισθησίες αλλά και κανόνες.
Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είστε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά «Αττική Μπροστά». Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη μέρα;
Συμμετέχω ξανά στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη του Νίκου Χαρδαλιά «Αττική Μπροστά», θέλοντας να συνεχίσω το έργο που ξεκινήσαμε το 2019, αλλά κυρίως για να είμαι η φωνή των πολιτών. Το σύνθημά σας είναι «Πολλά έργα, λίγα λόγια».
Πιστεύετε ότι οι Έλληνες έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στους επαγγελματίες πολιτικούς;
Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί είναι να ακούνε, να κάνουν πράξεις και μετά να μιλάνε. Για μένα, το μότο μου εδώ και χρόνια είναι και θα παραμείνει το «Πολλά έργα, λίγα λόγια».
Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί στα περίπτερα!

Διαβάστε επίσης:
Σταυρούλα Αντωνάκου: Η συγκινητική αγκαλιά της με τη μικρή Ιωάννα από το Ειδικό Σχολείο